Managed hosting door True

Boetes voor zakelijke piraterij verdubbeld

Gebruikt u illegale software op het werk? Let dan even goed op. Gemiddeld eiste de Business Software Alliance (BSA) vorig jaar 35.000 euro schadevergoeding van Nederlandse bedrijven die onrechtmatig gebruikmaakten van computerprogramma's. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2005.

De BSA is een samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software. Volgens Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland, zijn er drie oorzaken voor de stijging van de boetes. "Op één computer staan tegenwoordig steeds meer softwareproducten. Organisaties zijn zich vaak niet bewust dat er illegale kopieën worden gebruikt. Bovendien installeren veel medewerkers zelf programma's op hun bedrijfscomputer. Gevolg is dat ze meerdere schikkingen moeten treffen."
De BSA verbeterde ook het speurwerk. Brand: "De ‘intelligence' gebeurt tegenwoordig minutieuzer, nauwkeuriger. We speuren in online documenten en allerlei publieke databases, en vergelijken ze onderling. Door deze datamining zie je snel welke toepassingen organisaties gebruiken en of ze er de juiste licenties voor hebben."

De stijging is volgens Brand ook toe te schrijven aan de extra aandacht die de BSA schenkt aan gebruikers van AutoCAD. Veel bouwbedrijven, ingenieurs- en architectenbureaus gebruiken dit kostbare technisch tekenprogramma. Als ze hier geen licentie voor hebben, loopt het schikkingsbedrag al snel op.

Volgens Brand wordt de hoogte van de geëiste schadevergoeding bepaald door de BSA en de ingeschakelde gerechtsdeurwaarder. Het is afhankelijk van de prijs van een licentie, van de tijd dat de software al illegaal wordt gebruikt, en van de manier waarop het bedrijf zich opstelt om piraterij te voorkomen.

"De BSA doet enkele keren per week, per maand, een inval. Het zijn voornamelijk organisaties in het midden- en kleinbedrijf. Zij hebben dan al verschillende schriftelijke waarschuwingen ontvangen," aldus Brand. Het samenwerkingsverband ziet de zakelijke piraterij wel afnemen. "In 2005 was zo'n 30 procent van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal. Jaarlijks neemt dit percentage af met een tot twee procent."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-16T10:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.