Verhoogd risico op trombose bij ict'ers niet bewezen

Nieuw-Zeelands onderzoek zou uitwijzen dat ict-werk bloedproppen in je aderen veroorzaakt. Nederlandse deskundigen delen deze conclusie niet. Er zou meer onderzoek naar moeten plaatsvinden.

Iedereen kent het advies wel om wat vaker van je werkplek af te lopen. Door regelmatig je benen te strekken en te bewegen zou je namelijk stijve benen en bloedproppen in je aderen voorkomen. Onderzoekers in Nieuw-Zeeland achterhaalden dat mensen "in it-bedrijven of callcentra, van wie de baan onlosmakelijk met computerwerk te maken had", een grotere kans op trombose zouden hebben. Toch wordt deze conclusie niet door iedereen gedeeld.

Deze 'e-trombose' lijkt een uitbreiding op het eerder ontdekte "Economy Class Syndrome". Hiervan hebben vooral mensen die lange vliegreizen maken last. Dr. Suzanne Cannegieter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) was nauw betrokken bij het onderzoek naar deze kwelling. Ze is sceptisch over de Nieuw-Zeelandse bevindingen. "Het lijkt erop dat het lange stilzitten toch niet de oorzaak is van deze vorm van trombose."

"Het zal eerder iets te maken hebben met bijvoorbeeld de lagere zuurstofconcentratie in vliegtuigen. Onze experimenten wijzen uit dat bij mensen die niet in een vliegtuig maar gewoon lange tijd op de grond zaten, geen teveel aan stollingseiwitten in hun bloed kregen." Toch sluit Cannegieter niet helemaal uit dat mensen met zittende beroepen, zoals ict'ers, vaker trombose ontwikkelen. "Er moet zeker meer onderzoek gedaan worden naar hun al dan niet verhoogde risico. Maar dat risico is, wat ons betreft, nog niet aangetoond."

Ook bij ArboNed geloven ze niet direct in een verhoogde kans op trombose onder ict'ers door het zittende werk. Inge Weel, woordvoerder van deze arbodienst: "Alle veertien bedrijfsartsen met wie ik contact heb gehad, nemen het fenomeen niet waar. Dat wil niet direct zeggen dat trombose bij ict'ers niet voorkomt. Het leidt in elk geval niet tot een noemenswaardig verzuimprobleem."

Er zijn in Nederland zo'n 350.000 mensen met tromboseklachten. Odette Paauwe-Insinger is directeur van de Trombose Stichting Nederland: "Slechte eetgewoonten, hoog cholesterol en weinig beweging zijn belangrijke oorzaken. Meer dan 40 procent van alle sterfgevallen in Nederland is gerelateerd aan trombose." De stichting werft fondsen om verder onderzoek te financieren.

Onder de trombosepatiënten zitten natuurlijk wel ict'ers. Inge Weel van ArboNed: "Mensen met een zittend beroep doen er goed aan om regelmatig even op te staan of een stukje te lopen. Dat zit al in kleine dingetjes. Even naar de printer of fax lopen, even de kuiten aanspannen tijdens het werken, voldoende drinken of je voeten tijdens het werk regelmatig bewegen alsof je gas geeft."

Trombose kan je herkennen aan hevige pijn in een van je benen, die dan vaak ook is opgezwollen. Dit kan al na een paar uur ontstaan. De klachten kunnen worden verholpen door anti-stollingsmedicijnen; gemiddeld duurt dit tussen de drie en zes maanden. Door beschadigingen aan vaten blijft de pijn soms ook daarna.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-19T09:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.