Managed hosting door True

Europees MKB verlaagt budgetten voor ICT

Gemiddeld besteedt het Europese midden- en kleinbedrijf dit jaar een procent minder aan ict dan een jaar geleden, concludeert onderzoeksbureau Forrester. Belangrijke oorzaak van de terugloop is dat veel bedrijven de toekomst minder rooskleurig tegemoet zien.

Uit het onderzoek blijkt dat het Europese midden- en kleinbedrijf dit jaar ongeveer een procent minder budget beschikbaar maakt voor ict-toepassingen. Vaak heeft dit te maken met verslechterde vooruitzichten. Het zijn vooral de kleinste bedrijven, tot honderd man personeel, die beknibbelen op de ict. 22 procent van hen besluit het budget te verminderen ten opzichte van vorig jaar. Daar staat 17 procent tegenover die er wel meer geld in investeert. De rest houdt het budget ongeveer gelijk. Al met al besteden kleine bedrijven ongeveer 3,4 procent minder aan hun ict.

Over het algemeen hebben de middelgrote ondernemingen, met tussen de vijfhonderd en duizend medewerkers, minder vertrouwen in de toekomst: maar liefst zeven van de tien. Veel van hen houden hun ict-budget gelijk aan vorig jaar. Forrester zag deze trend vorig jaar ook al. Toch is het bedrijfsvertrouwen in het Europese midden- en kleinbedrijf over het algemeen niet heel erg slecht. Zo'n 47 procent schat het komende jaar als redelijk tot zeer goed in.

Forrester becijferde ook dat meer dan een kwart van de Europese ict-budgetten opgaan aan nieuwe investeringen. Belangrijkste activiteiten hierbij zijn het vervangen of upgraden van serverhardware en het verbeteren van de it-efficiency. Vooral in de sectoren media, entertainment, vrije tijd, telecom en overheid investeert men nog flink in ict. In de handel, goederenproductie, bankwezen en verzekeringen dalen de investeringen juist. Zo'n vijf procent van het geld wordt gestoken in onderzoek en ontwikkeling.

Grootste kostenposten binnen het ict-budget zijn hardware, gevolgd door personeel en softwarelicenties. Ongeacht de bedrijfsgrootte nemen it-consultants, integratie en outsourcing het kleinste deel van het budget in beslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.