Managed hosting door True

Bedrijven verkiezen dure auto boven pensioen

Het tekort aan ict'ers zorgt niet alleen voor een hoger salaris. Ook krijgen werknemers steeds vaker een duurdere leaseauto of telefoon. Andere secundaire voorwaarden, zoals bijvoorbeeld pensioen of kinderopvang blijven een beetje achter.

"Wij merken dat bedrijven wel het basissalaris verhogen", zegt Ruben Hassing, manager operations bij de Caesar Group. Ook Vikram Kapoor, managing partner van iSense, ziet dat het salaris behoorlijk stijgt. Als ze van baan veranderen gaan ze er 5 tot 10 procent vooruit, blijkt uit cijfers van iSense. Dat wordt echter niet onderstreept door cijfers van onderzoeksbureau De Breed. Daaruit blijkt dat het salaris van de Nederlandse ict'er het afgelopen jaar nagenoeg gelijk is gebleven aan het salaris van 2005.

"Er zijn wel wat opmerkelijke zaken als we kijken naar de variabele looncomponenten van vorig jaar en die van begin dit jaar", zegt Judith van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners. Zo mocht 51 procent van ict'ers in 2005 nog een leaseauto rijden met een waarde van gemiddel 26789 euro. In 2007 rijdt 54 procent een leaseauto en de gemiddelde waarde is daarvan 27343. Ook het aantal ict'ers die een mobiele telefoon of laptop van de zaak krijgen neemt in 2007 toe. Van Bokhorst merkt dat bedrijven heel erg op zoek zijn of gaan naar alternatieve looncomponenten. "Maar een pensioenbijdrage is geen sexy component. Jongeren zeggen: ‘geef mij maar een luxe auto'. Hetzelfde geldt voor kinderopvang." Kapoor onderstreept dat: "Zaken als kinderopvang horen niet bij de wensen. De meeste mensen hechten waarde aan zaken als deeltijd werken, opleidingen en vooral uitdaging bij een werkgever."

Caesar Group heeft de arbeidsvoorwaarden verbeterd en zoekt dat voornamelijk in de bonussen. Mensen die nieuw in dienst komen krijgen de garantie op een deel van de bonus en voor werknemers die al wat langer in dienst zijn is er een loyaliteitsbonus. Verder is ook het vakantiegeld verhoogd. "Het gaat over structurele zaken. De werknemers hebben ook positief gereageerd.", aldus Hassing. Volgens Kapoor zoeken werknemers het niet in bonussen, maar willen ze juist een hoger salaris. "Ze denken dat ze er weinig aan hebben en willen thuis toch het salaris kunnen laten zien". Hij ziet dat vooral dienstverleners werknemers een beter salaris en goede auto bieden. Eindgebruikers zoeken het vooral in zaken zoals deeltijdwerken of de mogelijkheid tot thuiswerken.

Wat kies jij?

Een hoger salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden? Geef je mening op computable.lezers@bp.vnu.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geld, auto een duur huis met een hypotheek die ruim betaald kan worden omdat ze met z'n twee werken, de kinderen in de crech of bij opa en oma.
Vakantie 2 of 3 keer per jaar. Luxe al om. De jaren verstrijken: het gaat slechter met de economie en een van de gezinsleden komt thuis te zitten; moeilijk weer aan het werk, de hypotheek word nu door een persoon opgebracht en dat gaat steeds moeilijker en moeilijker. Verkopen de hele handel en daar hebben we hard voor gewerkt, tot soms wel eens in de diepe uurtjes van de nacht. Kruiwagens met geld meegenomen naar huis en wat is er van over. Bij het vertrek uit de zaak waar we zo hard hebben gewerkt moesten we de auto achterlaten. Wat is er nu dan over.
Je eigen waarde is weg, huis weg auto weg en op de koop toe geen oudedagsvoorziening want de overheid doet daar steeds minder aan.
Je leert de waarde van geld en geluk pas kennen als je dat mist en je moet omschakelen naar een modus waarin je op je uitgaven moet letten.
Dan worden pensioen en een eigen "betaalbare" plek belangrijker dan die mooie dure lease auto waar mee je de ... kunt uithangen.

Geef mij nu maar een pensioen ik heb nu nog 25 jaar omdat bij elkaar te sparen. En dat huis komt er dan ook wel.

Typisch die kortzichtige keuze voor een duurdere lease-auto. Blijkbaar gaan de meeste ict-ers alleen maar voor de uiterlijk schijn en de centen. Ben benieuwd hoe ze zullen reageren bij hun vut-leeftijd

Persoonlijk kies ik voor meer salaris om daarmee de hypotheek af te kunnen betalen. Als ik geen hypotheekrente meer hoef te betalen is alleen een AOW uitkering voldoende. Ik vraag me af of er veel pensioen overblijft als de VS zich failliet laat verklaren.

De gemiddelde auto wordt ook steeds duurder dus dat de prijs van de gemiddelde auto stijgt is niet zo vreemd.
Vergelijk de prijzen maar eens van een Renault Megane\Scenic of Volkswagen Golf maar eens met die van vijf jaar geleden.
Ook worden er meer Diesels geleased ipv LPG, deze prijzen liggen ook hoger.

Pfffffff, wat een ophef. Die gemiddelde leaseprijs komt overeen met een standaard Golf oid. Misschien met een paar extra's erbij. De auto's zijn standaard al veel duurder geworden. Wat zegt het onderzoek over de gemiddelde loonstijging binnen en buiten de ict?? Wat zegt het onderzoek over de gemiddelde prijsstijging van auto's???? Niets!!!!!
Ik vind het erg kortzichtig kijken naar cijfers zonder te kijken naar de verandering van de wereld erom heen.

Er wordt tevens niet vermeld hoeveel eigen bijdrage zo'n lease-auto van 27k vergt. Zonder enige aanvullende info zo'n bedrag noemen heeft m.i. geen enkele zin.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.