Microsoft ziet brood in mobiel datacenter Sun

Microsoft ziet mobiele datacenters, gehuisvest in containers, als de toekomst van datacenters. Dit zegt Microsoft-onderzoeker James Hamilton van het Windows Live-team. Concurrent Sun Microsystems heeft al een dergelijk product, genaamd Project Blackbox.

Daarnaast werkt ook zoekmachine Google al geruime tijd aan complete datacenters in containers. De Amerikaanse hardwareleverancier Rackable Systems heeft een eerste klant voor zijn datacenter-in-een-truck, Concentro. Één van Rackable's reguliere klanten is Microsoft. Steun van de Windows-producent voor dit nieuwe, gedecentraliseerde datacenter-idee kan tot een versnelde acceptatie leiden. Windows Live-architect Hamilton geeft aan dat er nog wel wat hordes zijn te overwinnen.

De Microsoft-expert, gespecialiseerd in hosted omgevingen en beheer van grootschalige systemen, stelt dat datacenters in zelfstandige en onbemande componenten de toekomst hebben. Dit levert dan een gedistribueerd netwerk van relatief kleinere datacenters op. Hij gaf begin dit jaar nog een presentatie over modulaire datacenters op een interne ontwikkelaarsbijeenkomst van Amazon.com. Dat online-bedrijf is enige tijd terug al voorbij zijn oorsprong als slechts e-boekhandel gegaan en biedt ook hosting en webservices.

Vorig jaar verstrekte Windows Live-topman Phil Holden al details aan Computable over de datacenterplannen voor Microsofts online-expansie, onder de noemer Live. Hij gaf toen aan dat er voor de Live-strategie flink wat datacenters nodig zijn. Daarnaast bevestigde hij dat die rekencentra vooralsnog in de Verenigde Staten zouden staan, dus qua data en privacy onder Amerikaanse wetgeving vallen. Gebruik van mobiele datacenters betekent flexibiliteit voor fysieke verhuizing, naar andere landen en gebieden. Dit kan dan zijn voor goedkopere grond of stroomvoorziening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-10T10:16:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.