Managed hosting door True

KarstadtQuelle in zee met EDS

Het warenhuisconcern KarstadtQuelle besteedt het beheer van applicaties en de it-omgeving uit aan dienstverlener EDS. Het contract heeft een waarde van ongeveer één miljard dollar en een looptijd van acht jaar. Eerder sloot het warenhuisconcern een soortgelijk contract met Atos Origin. Deze dienstverlener voelt zich niet bedreigd door de EDS-deal.

De Duitse warenhuisgigant uit Essen (moederorganisatie van onder andere Neckermann) wil in ruil voor de uitbesteding efficiëntere en productievere it-processen tegen lagere kosten. Als onderdeel van het contract neemt EDS een meerderheidsbelang in de it-tak van KarstadtQuelle, Itellium Systems & Services. De Texaanse automatiseerder verwerft een belang van 74,9 procent; KarstadtQuelle behoudt een aandeel van 25,1 procent. Deze divisie - zevenhonderd man en een omzet van 140 miljoen euro - vormt de basis voor het Europese it-expertisecentrum voor de detailhandel dat EDS in Essen en Nürnberg inricht.

Het contract omvat het verlenen van it-diensten aan Karstadt in Duitsland en het internationaal opererende postorderbedrijf Primondo (Quelle). EDS gaat de bedrijfskritische applicaties voor het exploiteren van warenhuizen beheren en verder ontwikkelen en ondersteunt tevens de ehandelsactiviteiten van de diverse winkelketens. Verder wordt EDS verantwoordelijk voor de volledige it-infrastructuur en het beheer van 15.000 apparaten, waaronder werkplek-pc's, pda's, laptops en printers.

Ook gaat EDS de ict-contracten met andere leveranciers aansturen. Saillant detail is dat Atos Origin in 2004 reeds de infrastructuurdivisie van Itellium Systems & Services (negenhonderd medewerkers) overnam. De Frans/Nederlandse dienstverlener stuurde zelfs een persbericht uit om te benadrukken dat zijn uitbestedingscontract, dat tot 2012 loopt, niet wordt bedreigd door de overeenkomst met EDS. Volgens Atos Origin hanteert KarstadtQuelle een beleid waarbij het met een beperkt aantal voorkeursleveranciers werkt. Het bedrijf ontkent dat het contract of delen van het contract door andere leveranciers, zoals EDS, worden overgenomen. Volgens woordvoerster Marie-Tatiana Collombert heeft Atos Origin zelfs additionele opdrachten binnengehaald, al zijn die nog niet zo definitief dat verteld kan worden wat die behelsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-10T10:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.