Managed hosting door True

AMD bouwt Duitse fabriek voor 300 millimeter

AMD bouwt een nieuwe fabriek in Dresden (Duitsland), waar het reeds een fabriek heeft. De nieuwe faciliteit zal chipplakken (wafers) van 300 millimeter produceren en moet in 2006 gereed zijn.

AMD steekt de komende vier jaar 2,4 miljard dollar in deze uitbreiding, Fab 36. Ongeveer 1,5 miljard daarvan is afkomstig van externe investeerders. Dit omvat 500 miljoen in - nog te ontvangen - subsidies van de overheid van het land en de deelstaat, naast 700 miljoen als lening van een bankenconsortium waarbij de de beide overheidsniveaus garant staan voor 80 procent van dat bedrag.
 
Het resterende bedrag moet AMD zelf ophoesten, in samenwerking met mogelijke partners. President Hector Ruiz zegt dat zijn bedrijf gesprekken voert met andere chipbedrijven om de hoge kosten voor de nieuwe fabriek te kunnen spreiden. Die ondernemingen moeten niet alleen technologisch 'compatibel' zijn, maar tevens geen concurrenten zijn, aldus de topman.
 
Het is nog niet bekend of deze gesprekken ook productiepartners UMC en IBM betreffen. Eerstgenoemde was aangetrokken om de Duron-processor te maken, waarna de tweede was aangehaald om te helpen voor toekomstige productieprocessen waaronder 65 en 45 nanometer (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d05jb3dw.htm).
 
Het is waarschijnlijk dat de nieuwe fabriek tevens gebruik zal maken van een kleinere transistorlijnmaat: 65 nanometer. De chipproducent maakt nu halfgeleiders op 90 nanometer in plakken van 200 millimeter. Aartsrivaal Intel heeft reeds enkele fabrieken overgeschakeld naar 300 millimeter en 90 nanometer. De chipmaker wil in 2005 de eerste producten op 65 nanometer introduceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-01T21:35:09.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.