Snelle migratie naar Vista blijft uit

De door Microsoft voorspelde snelle overgang naar Vista blijft uit. Microsoft voorspelde bij de introductie van Vista (november 2006) dat de overstap twee keer sneller zou gaan dan toentertijd naar XP.

Een half jaar na de introductie van Microsofts nieuwste besturingssysteem stellen bedrijven de migratie het liefst nog even uit. Dat komt door onduidelijkheid over systeemeisen en onzekerheid over de werking van bestaande applicaties. Peter Vermeulen van onderzoeksbureau IDC: "De overgang naar Vista gaat niet twee keer zo snel, maar is ongeveer gelijk aan de overgang naar XP. Het past bij een normale updatecyclus dat bedrijven in het begin even wachten met een overstap. Na het eerste service pack stijgt het aantal overstappers."

Microsoft zelf beweerde recentelijk nog dat de overgang naar Vista ‘de snelste migratie van een besturingssysteem op de zakelijke markt ooit' is. Critici zeggen dat Microsoft zich rijk rekent, onder andere door de verkoop aan distributeurs mee te rekenen als pakketten in handen van eindgebruikers en gesjoemel met kwartaalcijfers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook dit is de Marketing die Microsoft al eens vaker heeft gehanteerd; Laat de gebruiker denken dat het gras bij de buurman groener is door iets te vernieuwen of toe te voegen, doe dit vaak genoeg, en de gebruiker gelooft het, en gaat dit zelf ook doen, de maker weet het toch immers beter...

Gezien de vele lastige zaken en zelfs problemen die ik ondervond op het moment dat ik met Vista ging werken kan ik me voorstellen dat men huiverig en terughoudend is.
Alleen al het feit dat ik bijvoorbeeld
- constant vragen krijg of iets wel mag (natuurlijk, ik doe het toch, dus MS zou een betere detectie moeten kunnen maken wat de initiator van een aktie is)
- ik niet eens, zelf niet als beheerder, simpel een 3,5" disk kon formateren
- ik een kompleet vertaald artikel kwijt was, omdat ik de file niet weg kon schrijven, zaken die ik onder XP nooit had

Dit alles onder de noemer van virus en spyware bestrijding.
Maar het OS wordt bijna onwerkbaar zo vind ik.

Omdat ik vanuit mijn beroep op de hoogte wil en moet blijven heb ik zelf de meest uitgebreide (Ultimate en 64 bits) aangeschaft om e.e.a. te bekijken en uit te proberen.

Op een gegeven moment zullen we er waarschijnlijk wel allemaal aan moeten geloven (over een jaar of 5 wordt XP vanzelf de nek omgedraaid), maar mijn advies: laat het zolang mogelijk links liggen.

Waarom?
Vanuit een puur gebruikers oogpunt voegt mijn inziens Vista funktioneel 0.0% toe. Sterker nog het legt de gewone gebruiker dermate veel beperkingen op dat het van tijd tot tijd gewoonweg irritant is.
Die hele Aero 'glazige' interface ziet er leuk uit, maar je hebt er helemaal niets aan. Van alles wat Vista 64 bits allemaal installeert is naar mijn schatting hooguit 5% echt 64 bits. Harde schijven gepartitioneerd en geformatterd onder Vista zijn vanuit XP niet benaderbaar. Vele hardware (en niet alleen oude exemplaren) worden niet ondersteund (bijv USB Bluetooth adaptor). Om maar te zwijgen van de vereiste hardware benodigd om het geheel naar behoren te laten werken. Kale installatie en opstarten zorgt er in mijn geval voor dat het systeem al ruim 1GB geheugen gebruikt, terwijl het voor de gebruiker in principe nog niets doet.

Ik heb dan ook weer snel XP op een tweede harde schijf gezet en een dual boot systeem gemaakt, zodat ik de meest, voor mij essentie zaken, gewoon onder XP met al mijn hardware prima kan doen.

En Vista zie ik voorlopig als een speeltje, niets meer, niets minder ... maar ik raad het niemand aan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-18T10:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.