Persetel neemt fors belang in Comparex

Het moederconcern Basf heeft 40 procent van de aandelen van mainframe-leverancier Comparex verkocht. De aandelen gaan over naar het in Europa volslagen onbekende Persetel uit Zuid-Afrika.

Deze onderneming, opgezet door een ex-IBM'er, heeft volgens bestuursvoorzitter Rolf Brillinger van Comparex in het moederland eenoverall marktaandeel van rond de 40 procent. In mainframes komt het bedrijf zelfs op een marktaandeel van 50 procent uit. Behalve in Zuid-Afrika is de onderneming in beperkte mate actief in Noord- en Zuid-Amerika.
Opvallend is de relatief geringe omvang van Persetel. Het bedrijf boekt met achthonderd medewerkers een omzet van zo'n 300 miljoen mark. Voor de overname van de aandelen betaalde de firma een bedrag tussen de 150 en 200 miljoen mark. Comparex werkt al vijftien jaar samen met Persetel. Via de Duitse firma werd de Zuidafrikaanse markt van Hitachi-mainframes voorzien. Ook richtten beide bedrijven vorig jaar een joint-venture op voor activiteiten op het gebied van netwerken en systeemintegratie.
Over 1995 daalde de omzet van Comparex met bijna 12 procent tot 971 miljoen mark. De winst voor belastingen bleef ondanks deze daling vrijwel stabiel op 61 miljoen mark. De omzetdaling wordt toegeschreven aan de (te) late beschikbaarheid van de nieuwe M2000-lijn, een reeks mainframes met zeer grote capaciteit. In de laatste maand van 1995 - toen de systemen mondjesmaat beschikbaar kwamen - wist het concern een omzet van 100 miljoen mark te genereren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.