Managed hosting door True

Frank Ketelaar wint met De Uitverkorene

Frank Ketelaar heeft de LIRA-scenarioprijs 2007 gewonnen met het scenario De Uitverkorene. Deze telefilm is geïnspireerd op het drama rond softwarehuis Baan.

De Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) is de auteursrechtenorganisatie voor makers en gebruikers van literaire, literair-dramatische en muziekdramatische werken. De LIRA-scenarioprijs 2007 is bestemd voor een schrijver van een Nederlandstalig scenario dat zijn televisie-première kreeg in de jaren 2003 tot en met 2006 bij een van de Nederlandse publieke of commerciële televisiezenders. Frank Ketelaar heeft deze prijs gewonnen voor de in 2006 uitgezonden VPRO-productie De Uitverkorene. Volgens de jury betreft het hier een "klassiek opgebouwd koningsdrama met Bijbelse allure, waarin de zakelijke lijn in het verhaal (berustend op ware gebeurtenissen) knap gebruikt wordt om binnen te dringen in de hoofden en harten van een bevindelijk-gereformeerde gemeenschap."

De Uitverkorene is een vrije interpretatie van de opkomst en ondergang van softwarebedrijf Baan Company van de broers Jan en Paul Baan. Regisseur Theu Boermans vertelt het verhaal (naar een idee van Kees Prins en scenarist Frank Ketelaar) van de strenggelovige broers Johan en Peter van der Laan, gespeeld door respectievelijk Kees Prins en Pierre Bokma.

De telefilm is vaker in de prijzen gevallen. Het kreeg eerder al een Gouden Beeld in de categorie fictie. Deze onderscheiding is de belangrijkste televisievakprijs van Nederland. Ook won de gedramatiseerde Baan-verfilming de Prix Europe 2006 voor beste tv-drama.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.