Managed hosting door True

A4-tjes worden elektronisch (en kreukvrij)

Nadat LG Philips LCD in mei 2006 al het eerste flexibele zwartwit e-paper ter grootte van een A4-tje lanceerde, komt de producent van TFT en LCD-technologie nu met de eerste kleurenvariant in dit bekende formaat.

Het e-paperscherm is slechts 0,3 millimeter dun en kan maximaal 4098 verschillende kleuren tonen dankzij elektronische inkt van E-Ink Corp. Het elektronische A4-tje verbruikt enkel stroom wanneer het beeld op het scherm verandert. Afbeeldingen kunnen over een breedte van 180 graden worden bekeken, zelfs als het e-paper gebogen wordt. Na buiging veert het elektronische A4-tje terug in zijn oorspronkelijke onberispelijke vorm. Die eigenschap wordt veroorzaakt doordat de Thin Film Transistoren niet op glas zijn aangebracht, maar op een laagje plastic gecombineerd met een laagje metaalfolie. Om deze technologie mogelijk te maken ontwikkelde Philips procestechnologie die deformatie van metaal en plastic - dat van nature minder hittebestendig is dan glas - voorkomt tijdens hoge temperatuurprocessen.

Ook Fujitsu werkt aan een kleuren e-paper in de vorm van een A4-tje en A5-je, van respectievelijk 480 en 320 gram, maar dit model is naar verwachting pas tegen 2010 geschikt voor massaproductie. Ook deze FLEPia van Fijitsu verbruikt pas energie als er iets verandert op het scherm.

Volgens een recent rapport van Displaybank, een gespecialiseerd onderzoeksbureau uit Korea, is de markt voor flexibele schermen in 2010 goed voor 5,9 miljard dollar In 2015 ligt deze markt op 12 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geweldig deze techniek. Hopelijk gaat dit nou eindelijk eens leiden tot minder papierverspilling. Het grootste bezwaar tegen het paperless office (het scherm leest lang niet zo lekker als gewoon papier) komt hier immers mee te vervallen. Persoonlijk kan ik niet wachten tot dit voor een redelijke prijs beschikbaar komt voor de consument.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.