Managed hosting door True

Groei ict dankzij EU-lidmaatschap

Het EU-lidmaatschap zorgt voor een 'boost' van de ict-markt. Dat stelt onderzoeksbureau IDC in een onderzoek naar de impact van EU-uitbreiding op ict-markten.


IDC onderzocht de ict-investeringen onder de tien landen die in 2004 toetraden tot de Europese Unie, te weten Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. ‘Het EU-lidmaatschap speelt een cruciale rol in de huidige ict-boom', stellen de onderzoekers in het rapport. Uit de gegevens blijkt dat directe en indirecte investeringen leiden tot een sterke opwaardering van de ict-markten. De onderzoekers voorspellen tussen 2004 en 2013 een extra toename van 2,2 procent, goed voor 27,6 miljard dollar; geld dat anders niet beschikbaar zou zijn voor het upgraden van ict-infrastructuur, investeringen in software en de ontwikkeling van service providers.

Steven Frantzen (IDC) benadrukt dat de impact van de gestegen ict-investeringen per land verschillend zijn. "Belangrijk factoren zijn het businessklimaat, de ontwikkeling van de lokale ict-markt en het niveau van ondernemers." Het rapport baseert zich op recente economische peilingen waaruit naar voren komt dat het EU-lidmaatschap een sterke bijdrage levert aan de economische ontwikkeling. Het BBP-groeipercentage van de tien lidstaten die in 2004 toetraden zit boven het EU-gemiddelde van 1.5 procent. Estland en Letland zien hun BBP zelfs toenemen met meer dan 10 procent, daarmee horen ze tot de snelst groeiende economieën van de wereld.

IDC stelt dat lidmaatschap van de EU alleen maar bijdraagt aan ict-markten. Frantzen: "Consumenten gebruiken hun toegenomen koopkracht voor het upgraden of aanschaf van ict. Daarmee zetten ze ook bedrijven onder druk om meer te investeren in technologie- en transparantie om zo bij te blijven bij de grote internationale spelers."

Het onderzoeksbureau verwacht dat ict-investeringen onder de tien lidstaten (sinds 2004) de komende jaren zal blijven toenemen. Voor de komende jaren (periode 2004-20013) verwachten de onderzoekers een gemiddelde groei van 12 procent. Over de gehele Europese Unie verwacht IDC een stijging van 22 procent ten opzichte van de normale groeicurve.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.