Managed hosting door True

Valorisation Grant voor vier ict-onderzoekers

Vier ondernemende ict-onderzoekers hebben een subsidie uit de zogeheten Valorisation Grant bemachtigd voor het marktrijp maken van wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

Maria Lijding en Nirvana Meratnia, postdocs aan het cluster Embedded Systems van de Univeriteit Twente (UT) ontvangen 25.000 euro voor hun onderzoek naar 'smart signs'. Daarmee kan een intelligent netwerk van schermen worden gebouwd die reizigers gepersonaliseerde berichten en routeaanwijzingen aanbieden. Daarnaast ontvangt Bas Huiszoon, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven 25.000 euro voor zijn onderzoek naar mobiele VPN-verbindingen. Ook 25.000 euro gaat naar Dimitrios Iakovou van de UT voor zijn onderzoek naar het bouwen van geïntegreerde sensoren die de precisie van op laser gebaseerde lasrobots kunnen verbeteren.
Tot slot gaat 200.000 euro naar onderzoeker B. Bakker van de Universiteit van Amsterdam voor zijn onderzoek naar 'Energy demand and price forecasting by dynamic datamining.'

ICTRegie
De Valorisation Grant is opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse programma Small Business Innovation Research (SBIR), een stimuleringsprogramma dat al twintig jaar bestaat. SBIR verplicht de Amerikaanse overheden om tenminste 2,5 procent van hun onderzoeksbudget aan te besteden bij kleine en middelgrote bedrijven. Nederland wil dit beleid overnemen. In het Beleidsprogramma 2007-2011 geeft het kabinet aan dat Small Business Innovation Research met ingang van 2008 structureel verankerd zal worden.
De Valorisation Grant kent, net als SBIR, drie fases. In fase 1 kunnen aanvragers maximaal 25.000 euro subsidie krijgen voor het uitvoeren een onderzoek naar de technologische en commerciële haalbaarheid. In fase 2, de valorisatiefase, kunnen de aanvragers 200.000 euro subsidie krijgen voor de planmatige versterking van de innovatie en organisatie tot aan fase 3, het moment dat externe financiers instappen. De subsidies werden gehonoreerd door Technologiestichting STW, ZonMw en ICTRegie, dat deze keer voor het eerst meedeed.
ICTRegie is een nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en innovatie. ICTRegie wil de Nederlandse productiviteitsgroei verhogen door het versnellen van de innovatiecyclus en het versterken van wetenschapsgebieden met een hoge, wetenschappelijke productiviteit.
De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR-pilot door STW, NWO en TNO. Dit programma is in 2004 van start gegaan en heeft een looptijd van vier jaar. STW heeft drie procent van zijn onderzoeksbudget beschikbaar gesteld voor het Valorisation Grant-programma. Dit is een bedrag van 1,3 miljoen euro per jaar. Naast Technologiestichting STW namen ZonMw, het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en het onderzoeksprogramma Progress al deel als medefinancier in de Valorisation Grant. ICTRegie heeft nu ook middelen gereserveerd voor dit programma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.