IBM bundelt kennis automatisering kerncentrales

IBM richt een kenniscentrum in gericht op de automatisering in kerncentrales. Locatie is het Franse La Gaude, waar het Amerikaanse it-concern al een uitvalsbasis heeft.

In Frankrijk produceren kerncentrales zo'n 80% van de energie (ook Nederland profiteert hiervan). IBM is ervaren in het leveren van advies- en ontwerpdiensten voor it-systemen in de nucleaire sector. In het Franse La Gaude zet de automatiseerder een 'Global Center of Excellence for Nuclear Power' op. Hierin balt IBM zijn expertise samen die het concern heeft vergaard met het regelen van de automatisering voor voornamelijk Franse kerncentrales. Vanuit het kenniscentrum wil de automatiseerder deze expertise ter beschikking stellen aan klanten over de hele wereld. Het expertisecentrum voor kernenergie maakt gebruik van de ervaring die IBM heeft opgedaan met de ingebruikname en modellering van nucleaire apparatuur in het nabijgelegen Cadarache, waar het kernfusieproject voor de International Thermo Nuclear Experimental Reactor (ITER) is gevestigd.

Het concern verwacht een groei van nieuwe kerncentrales omdat energieproducenten op zoek zijn naar manieren om de uitstoot van koostofdioxide te verminderen. "De behoefte aan geavanceerde hulpmiddelen voor risicomodellering en informatiesystemen ten behoeve van veilige en betrouwbare processen neemt toe doordat de licenties van bestaande kerncentrales worden verlengd en er nieuwe centrales worden gebouwd", stelt Guido Bartels, general manager van IBM Global Energy and Utilities Industry.

IBM levert aan de nucleaire nutsbedrijven adviezen voor ontwerp en architectuur van it-systemen, krachtige computersystemen, geavanceerde functionaliteit voor simulatie en modellering, alsmede oplossingen voor 'plant lifecycle management', die zowel gericht zijn op het verlengen van de levensduur van bestaande faciliteiten als op het stroomlijnen van de bouw van nieuwe kerncentrales.

Voor de Amerikaanse automatiseerder betekenden de overnames van MRO Software en Filenet in oktober 2006 een versterking van zijn positie in de nucleaire markt. MRO Software, leverancier van asset en service management software, heeft een speciale 'service oriented architecture'-toepassing ontwikkeld: Maximo Nuclear. FileNet beschikt over een contentmanagementsysteem dat is toegesneden op documentatiestromen bij (kern)energieleveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-13T10:54:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.