Managed hosting door True

Gebruikte bedrijfscomputers naar ontwikkelingslanden

Een groep ict-ondernemers heeft de Computer Aid Connection opgericht. Deze organisatie verscheept gebruikte bedrijfscomputers naar ontwikkelingslanden, die daar weer een nieuw leven gaan leiden. De CAC heeft al zo'n vijftig computers geplaatst.

"Het niet kunnen omgaan met een computer, is tegenwoordig vrijwel hetzelfde als niet kunnen lezen en schrijven. Voor de Westerse wereld heeft ict een substantiële bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling. Voor ontwikkelingslanden zal dit niet anders zijn. Wanneer je dan niet met een computer om kan gaan heb je een achterstand", zegt Michel Bouma, voorzitter va. de CAC. De CAC zamelt computers in, die door bedrijven worden afgedankt. Deze computers worden door een bedrijf schoongemaakt en vervolgens weer verscheept naar derdewereldlanden. Onder de naam CAC heeft de organisatie sinds februari van dit jaar vijftig systemen geplaatst in lokale buurthuizen en scholen in onder andere de Oekraïne en Albanië.

De CAC heeft de doelstelling om dit jaar in vijf verschillende landen systemen te plaatsen. "In deze landen werken we samen met lokale partners. Deze dragen zorg voor de kennisoverdracht naar de bevolking. Het werken met lokale partners is voor ons van essentieel belang. Duurzame ontwikkeling is niet te realiseren wanneer deze afhankelijk is van onze fysieke aanwezigheid', zegt Bouma.

De organisatie is volledig afhankelijk van sponsoring. "Wij hopen dat bedrijven of particulieren een project willen adopteren. Doordat we projecten hebben van verschillende omvang, is dit voor een grote groep een bereikbare manier om een bijdrage te leveren. Wij willen een transparante organisatie zijn. Het moet voor iedere sponsor duidelijk zijn, hoe we zijn systemen hergebruiken. Iedereen kan ook zelf komen kijken wat er met hun oude computers gebeurd is."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk is het goed dat steeds meer ondernemers zich bewust worden van het feit dat zij een bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling. Jammer alleen dat er weer een nieuwe organisatie is opgericht die zich met hergebruik van computers bezighoudt. Een organisatie als Computers for Development is al jaren actief op dit vlak. Los daarvan: alleen computers verschepen is vaak ook geen oplossing. Zelfs met het trainen van mensen alleen die materiaal kunnen repareren ben je er nog niet. Als de lokale bevolking geen duidelijke behoefte heeft of geen idee heeft over hoe die computers ze in het dagelijks leven verder kunnen helpen, dan worden die computers nooit benut. Het enige wat blijft is een berg aan ongebruikte (verouderde) pc's. Organisaties als IICD (www.iicd.org) werken al jaren samen met lokale partners om met ict de kwaliteit van leven te verbeteren en armoede te verlichten. Dat is een lang proces en dat begint niet met het verschepen van computers, maar met lokale organisaties die zelf inventariseren voor welk probleem ze nu ict zouden kunnen inzetten en die op basis van ervaringen met kleinschalige projecten vervolgens zelf een ict-strategie en beleid formuleren voor structurele toepassing van ict in bijvoorbeeld onderwijs. In dit hele proces gaat het vooral om idee, behoeftes en verantwoordelijkheid van lokale partners die door coaching het heft zelf in handen kunnen nemen, niet zozeer om de spullen.

Hallo Hilde,

Allereerst wil ik je bedanken voor je reactie. Het geeft ons goede
feedback op hoe lezers de Computer Aid Connection (CAC) ervaren in
relatie tot de doelstellingen die we hebben.
Op je opmerking na, dat het jammer is dat er weer een nieuwe hulporganisatie is opgericht (volgens mij kunnen die zolang er nood is namelijk niet genoeg zijn), ben ik het helemaal met je eens. Even als
toelichting, de CAC is onderdeel van Dorcas, een organisatie die al jarenlang actief is in hulpverlening op diverse niveau's. Ik kan hier heel veel over schrijven maar ik denk dat de Dorcas website (www.dorcas.nl) dit veel beter weergeeft.

Dorcas werkt altijd via locale partners die aangeven aan welke vorm van
hulpvoorziening behoefte is. Hieruit is gebleken dat computeronderwijs meer en meer noodzakelijk is om uit de armoede te kunnen ontsnappen.
Juist op deze vraag willen we met de CAC inspelen. Eigenlijk precies zoals je schrijft.

Omdat we de vraag via Dorcas hebben gekregen en we de lijnen kort willen
houden hebben we besloten om dit via de CAC te gaan opzetten. Wat mij betreft kan dat natuurlijk in samenwerking met andere organisaties die hier ook mee bezig zijn. Mocht je interesse hebben in een
samenwerkingsverband dan hoor ik dat graag.

In ieder geval wil ik de IICD ook veel succes wensen met haar acties.Waarom alleen bedrijven? Particulieren kunnen ook wat schenken. Ik heb thuis twee pc's liggen, van een jaar of tien oud. Ik ga verhuizen en heb ze niet meer nodig. Misschien hebben jullie interesse?

Ik zou jullie gaarne in contact willen brengen met Kwame Kapinga + 255 767 506517 in Tanzania die op zoek is naar gebruikte computers om daar mensen verder mee te helpen.
Ik kan z'n handschift niet goed lezen, maar ik denk dat z'n mail adres is: ednickkp@yahoo.com, maar naders kan je hem bellen
Bij voorbaat dank
HG, Teun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-01T09:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.