Architectuur Mac OS in nieuw jasje

Op 22 juli komt het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Macintosh op de markt, de Nederlandse versie verschijnt later dit jaar. Mac OS 8.0 is voorzien van een nieuwe gebruikersinterface en is gereed voor Internet. De kern van het systeem stamt echter nog uit de tijd van de eerste Macintosh (1984).

Mac OS 8.0 bestaat uit een oude architectuur in een nieuwe jasje. Geheugenbescherming enmultithreading behoren niet tot de eigenschappen van Mac OS. Wel is er de zogenoemdemultithreading van definder: opdrachten uit bestandsbeheer kunnen worden gegeven voordat de vorige opdracht is voltooid.
Op de lange termijn rekent Apple op Rhapsody. Dit 32-bit systeem is gebaseerd op een Unix-kernel en bevat alle kenmerken van een modern besturingssysteem: multitasking, geheugenbescherming en multiprocessing. Een versie voor ontwikkelaars komt dit jaar nog op de markt, de gebruikersversie echter pas in 1998. Rhapsody draait op Power-PC- en Intel-processoren. Met de zogenoemdeblue box kunnen MacOS-applicaties draaien op Rhapsody. Deyellow box is de object-georiënteerde ontwikkelomgeving voor Rhapsody. 'Gele software' draait zowel op de Macintosh als op Windows. Door deze bredere toepasbaarheid verwacht Cable dat Rhapsody beter dan MacOS kan concurreren met Windows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.