Apple ruziet met klonenbouwers

Joel Kocher, de directeur van Mac-klonenbouwer Power Computing, nam afgelopen week ontslag vanwege de traag verlopende onderhandelingen met Apple over nieuwe licenties. Kochers vertrek leidt tot een stroom van geruchten over een overname van Power Computing door Apple.

Dat zou een oplossing zijn voor het licentiedilemma en Apple's slinkende marktaandeel. Apple zette zijn licentiebeleid drie jaar geleden op om nieuwe Mac-gebruikers aan te trekken. Doordat de klonenfabrikanten goedkopere systemen leveren, verliest Apple inmiddels aan hen terrein op de Mac-markt. De klonenfabrikanten zijn nu bang voor een boycot; Steve Jobs was altijd al tegen het in licentie geven van Apple-technologieën.
Van een totaal kloonverbod is nog geen sprake, maar de onderhandelingen verlopen steeds stroever. Power Computing, Motorola en Umax hebben contracten voor Mac OS versie 8, maar Apple lijkt niet langer bereid de eigen technologieën uit handen te geven. Het wil nieuwe contracten, voor ondermeer Rhapsody, het toekomstige Mac OS, afsluiten tegen andere voorwaarden.
Vorige week weigerde Apple zijn nieuwste hardware beschikbaar te stellen voor Mac-compatibelen. Dit common hardware reference platform (chrp), bedacht om diverse besturingssystemen op één platform te laten draaien, bestaat uit standaard onderdelen. Klonenfabrikanten zijn hiermee niet afhankelijk van de hardware-ontwerpen van Apple, die deze relatief duur in licentie geeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.