HP's NT-server krijgt acht Pentium Pro's

Hewlett-Packard brengt eind dit jaar een NT-machine op de markt met acht Intel Pentium Pro-processoren. In tegenstelling tot Compaq heeft HP hiervoor eigen parallelle technologie ontwikkeld.

Volgens Duncan Campbell, verantwoordelijk voor de marketing van de Netserver divisie, nemen de prestaties van NT-servers met 25 tot 40 procent toe. Hiervoor is dan wel de I2O-technologie (Intelligent Input Output) nodig. De vraag naar schaalbare NT-servers is groot doordat applicatiepakketten van bijvoorbeeld Sap en Baan steeds zwaarder worden.
Productdetails zijn nog niet bekend, maar Campbell verklapt dat over twee weken op de Comdex in Las Vegas demo's worden gedraaid. Hoewel NCR een acht-processor- en Unisys zelfs een tien-processor-NT Server leveren, vindt Campbell dat HP baanbrekend werk verricht. "Ik heb nog geen behoorlijke prijs/prestatie-verhouding van andere leveranciers gezien." Ook de strategieën van concurrenten als Compaq en IBM zouden achterlopen op die van HP.
Compaq kondigde vorige maand een acht-processor-machine aan voor de tweede helft van 1998. Daarvoor gebruikt Compaq multiprocessor-technologie van Corallary. Intel staat op het punt dit bedrijf te kopen, waardoor de technologie in handen komt van meerdere server-leveranciers. IBM laat de NT-server met acht Pentium Pro's voorlopig links liggen. Het gokt op de Deschutes-processor, de opvolger van Intels Merced. "IBM vergeet de cruciale rol van I2O-technologie. Een toename van het aantal processoren alleen zet geen zoden aan de dijk", aldus Campbell. Als Deschutes op markt komt, wil HP snel een migratiepad bieden. IBM zou dan zijn acht-processor-technologie nog moeten ontwikkelen. Deschutes zal de markt voor NT-servers wel stimuleren, omdat alles volgens Campbell dan op elkaar aansluit. "NT 5.0, wat een 64-bit besturingssysteem zal zijn, en de I2O-technologie, waardoor de bus-snelheid verdubbelt, zullen NT-servers verder laten doordringen in IT-infrastructuren."
Naast parallelle processoren zijn de prestaties van NT-machines ook via clustering te verbeteren. Het grootste probleem daarmee is volgens Campbell om software-leveranciers zover te krijgen dat ze api's (application program interface) bouwen voor de clustering-technologie van Microsoft. Voor het zover is, claimt HP 90 procent van de clusteringproblemen via bedrijfseigen oplossingen aan te kunnen. Grootschalige migratie zal pas plaatsvinden op het moment dat Microsoft Server Cluster (voorheen bekend onder de codenaam Wolfpack) breed geaccepteerd wordt.
Campbell verwacht concurrentie niet zozeer van andere leveranciers van NT-servers, maar van andere systemen, zoals de AS/400.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.