Managed hosting door True

FSF: Microsoft moet wel aan GPLv3 voldoen

GPLv3

Microsoft moet wel voldoen aan de GPLv3, zegt de Free Software Foundation. Microsoft haalt voordeel uit open code, omdat het licenties van het besturingssysteem Suse Linux verspreidt. Microsoft zegt echter dat de GPLv3 niet voor de softwaregigant geldt.

Microsoft moet door zijn overeenkomst met Novell voldoen aan de General Public License (GPL) versie 3. De Free Software Foundation (FSF) reageert met deze uitspraak op die van de softwaregigant. Deze beweerde dat het verspreiden van Suse Linux licenties nog niet betekent dat het aan de GPLv3 moet voldoen.

FSF zegt dat Microsoft voordeel haalt uit het verkopen van open source code en daarom moet het aan de GPLv3 voldoen. Dat zou betekenen dat Microsoft een goedkopere licentie voor zijn software moet verstrekken aan alle ontwikkelaars en gebruikers van Linux-distributies.

Geen voordeel

Microsoft is het hier niet mee eens. Zij zegt de software niet te verkopen en daarom niet aan de GPLv3 te hoeven voldoen. Microsoft verspreidt 70000 licenties die het van Novell kocht. Novell levert de support en zorgt ook voor de software. De vraag is nu wie distributeur is van de software.

Niet helemaal zeker

"Wij zullen er voor zorgen dat Microsoft gaat voldoen aan de rechten en plichten die met de GPLv3 komen", schrijft de FSF in een verklaring. De FSF lijkt echter niet helemaal zeker van zijn zaak, want zij zegt verder dat "als Microsoft inderdaad software uitgeeft dat onder de GPLv3 valt, of anderen ervoor betaalt om dat te doen, dan is het gebonden aan de pilichten van de GPLv3".
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.