Managed hosting door True

Getronics heeft last van krappe arbeidsmarkt

Getronics maakte vanmorgen zijn halfjaarcijfers bekend. De cijfers waren niet goed, maar dat was ook geen verrassing. Het bevestigde de cijfers die het eind juli al bekend maakte. Toen liet KPN weten de dienstverlener te willen overnemen.

Getronics maakte vandaag zijn halfjaarcijfers bekend. Het bevestigt de voorlopige cijfers die het in juli al bekend maakte. De dienstverlener zag zijn omzet de eerste helft van dit jaar dalen. Dit komt deels door het afstoten van activiteiten in 2006. Daar tegenover staat een autonome groei van 5,5 procent. Het bedrijf maakte een nettoverlies van 108 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,28 miljard euro. Getronics verwacht 2007 uiteindelijk met verlies af te sluiten.

Het bedrijf heeft zijn EBITA-marge moeten bijstellen. Deze marge zegt iets over hoe winstgevend een organisatie is. Eerder voorspelde Getronics nog een marge van 4 tot 4,5 procent. Deze is nu bijgesteld naar 3 tot 3,5 procent. Dat heeft twee redenen, vertelt Ramon Schuitevoerder, analist bij Mazars Berenschot Corporate Finance. "Ook Getronics ontkomt niet aan de ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Door de aanhoudende krapte kunnen werknemers meer eisen stellen, waardoor loonkosten toenemen. Daarnaast werkt Getronics door deze krapte steeds meer met onderaannemers en dat drukt ook de winstmarge op projecten."

Bijstellen

Het verlies wordt ook veroorzaakt door afboekingen op de boekhoudkundige waarde van activiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "De verwachtingen over de activiteiten in de Verenigde Staten heeft Getronics moeten bijstellen. Margedruk door de zware concurrentie en vertraging bij het aannemen van nieuwe grote opdracht zijn hiervoor mede de oorzaak", zegt Schuitevoerder.

Nieuwe contracten

De autonome groei van Getronics was 5,5 procent in het eerste halfjaar van 2007. Dat kwam door nieuwe servicecontracten die het afsloot met onder andere Kodak, Campina, Rotterdamse Haven en NS. Vergeleken met andere dienstverleners is een autonome groei van 5,5 procent aan de lage kant. Ordina liet een autonome groei zien van 9 procent. In de Benelux scoorden Atos Origin (5,6%), en Logica CMG (8%) wel minder dan Ordina, maar nog altijd beter dan Getronics. Capgemini had een autonome groei van 10,9% in de Benelux de eerste helft van dit jaar.

Overname

KPN en Getronics maken goede vorderingen met de overname. Dat laten de twee bedrijven in een verklaring weten. KPN heeft nu 29,9 procent van de aandelen in handen. Het telecombedrijf liet 30 juli weten dat het de aandelen van de dienstverlener wil kopen voor 6,25 euro per aandeel. In totaal betaalt KPN dan 766 miljoen euro voor Getronics.

KPN richt zich voornamelijk op de markt in de Benelux. Schuitevoerder: "Vanwege de strategie van KPN kan verwacht worden dat het telecombedrijf activiteiten van Getronics die geografisch niet passen, gaat afstoten." Verder is te verwachten dat KPN zich voornamelijk gaat richten op netwerkuitbesteding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-29T13:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.