Managed hosting door True

Inkjet-technologie kan injectiespuit vervangen

De printkop uit een HP-inkjetprinter kan worden gebruikt voor het toedienen van medicijnen. Een Ierse fabrikant van medische apparatuur heeft deze week een licentieovereenkomst met HP gesloten voor het gebruik van de inkjettechnologie.

De Ierse fabrikant van medische apparatuur Crospon sloot deze week een overeenkomst met hardwareleverancier HP voor het gebruik van de inkjettechnologie voor het toedienen van medicijnen. Het bedrijf wil de printertechnologie gebruiken in een apparaat dat verschillende medicijnen tegelijk kan toedienen via de huid.

Patiënten zullen een plaatje van circa 2,5 centimeter in het vierkant op de huid dragen, waarin zo'n duizend microscopische naaldjes zijn verwerkt. De naaldjes kunnen individueel worden geprogrammeerd voor het injecteren van medicijnen onder de huid. De microscopische injecties zijn geheel pijnloos, doordat de naalden te kort zijn om pijnreceptoren te raken.

Patiënten die baat hebben bij de nieuwe technologie zijn bijvoorbeeld vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, die via het plaatje hormonen toegediend kunnen krijgen. Ook hartpatiënten krijgen vaak een hele batterij medicijnen voorgeschreven.

De toepassing kan over drie jaar op de markt komen, afhankelijk van een toelating door de Amerikaanse medische waakhond FDA. Het is niet voor het eerst dat HP-technologie wordt gebruikt in medische apparatuur. Het bedrijf heeft zo'n driehonderd octrooien op medisch gebied.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.