Software herkent doorsneegezicht beter

Software herkent gezichten veel makkelijker op basis van een 'gemiddelde' van iemands gezicht. En mensen herkennen elkaar ook veel beter op basis van zo'n doorsneegezicht. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

Mensen én machines zijn erg slecht in het herkennen van een persoon aan de hand van een enkele foto. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow ontdekten dat het slagingspercentage toeneemt als een persoon wordt vergeleken met het 'gemiddelde' van tien of elf verschillende foto's van dezelfde persoon.

Het onderzoeksteam, geleid door dr. Rob Jenkins en professor Mike Burton, hebben een  technologie ontwikkeld voor het maken van een doorsneegezicht aan de hand van een serie foto's. Basis van het onderzoek was het ervaringsfeit dat mensen makkelijker worden herkend door bekenden.

Een aantal van zo'n tien foto's volstaat om een goed gemiddelde te krijgen. Door het toevoegen van extra foto's verandert het doorsneegezicht nauwelijks meer. "De beelden die dat oplevert zijn een beetje griezelig. Het lijkt wel of zij de essentie van iemands trekken bevatten", zegt Jenkins.

De onderzoekers gebruikten onder andere foto's van Brad Pitt en David Beckham om de technologie mee te testen.

Vervuilen

Het doorsneegezicht dat zo ontstaat is bovendien zeer stabiel. Het 'vervuilen' van het gemiddelde door het vervangen van drie foto's door portretten van willkeurige anderen, drukten de herkenningsresultaten nauwelijks.

In het onderzoek bleken personen op basis van hun doorsneegezicht veel makkelijker te herkennen door mensen én machines. Jenkins legt uit: "Dit komt doordat het door ons ontwikkelde proces allerlei verstorende invloeden, zoals de lichtval, eruit filtert. De delen van het gezicht die behulpzaam zijn bij de herkenning worden door het proces juist versterkt."

Pasfoto

Het onderzoeksresultaat heeft grote gevolgen voor systemen voor automatische gezichtsherkenning. De onderzoekers vragen zich af of identiteitsbewijzen met een enkele pasfoto wel zin hebben. Een database van doorsneegezichten op basis van fotoseries zou het automatisch opsporen van gezochte personen volgens hen veel succesvoller maken.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Big Brother timmert hard aan de digitale -facerecogniton- snelweg.

Straks mag je in het openbaar niet meer lachen, want anders kan deze software je niet (meer) herkennen :-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-12T16:38:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.