IT mist toekomstvisie op employability

De discussie binnen de IT-branche over employability richt zich teveel op de korte termijn, aldus Gerard van Hees van de FNV Dienstenbond. "Automatiseerders leren veel bij, dat moet ook wel om de veranderingen bij te houden.

Maar of deze educatie oplossingen biedt voor de langere termijn betwijfel ik. Er komen steeds meer standaardpakketten op de markt en de systemen zijn beter op elkaar afgestemd. Het wordt een stuk eenvoudiger in de IT, waardoor er steeds minder mensen nodig zijn. De discussie spitst zich te weinig toe op deze ontwikkelingen."
Het conceptemployability, blijvende inzetbaarheid van de werknemer, is in de mode, zoals blijkt uit ondermeer een onlangs georganiseerd congres daarover. De breed inzetbare werknemer zou de toekomst hebben. Iedereen moet levenslang leren en zou zo controle hebben over zijn loopbaan. Een baan voor het leven is verleden tijd, aldus premier Kok tijdens het congres.
Voor IT'ers bestaat flexibiliteit al sinds jaar en dag. Veel IT-bedrijven bereiden zich echter nog te weinig voor op de snelle ontwikkelingen, al zijn de meeste inmiddels doordrongen van de noodzaak het personeel te scholen. Employability lijkt echt alleen haalbaar voor grote ondernemingen. Naast omvang bemoeilijken personeelsverloop en krapte op de arbeidsmarkt de 'permanente scholing'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.