Managed hosting door True

EDS wil 12.000 werknemers in de VS kwijt

Automatiseerder EDS biedt 12.000 werknemers in de Verenigde Staten vervroegd pensioen aan. Dat komt neer op bijna een kwart van het personeelsbestand in de VS.

Ict-dienstverlener Electronic Data Systems (EDS), qua omzet na IBM de grootste ter wereld, gaat aan 12.000 werknemers in de VS vervroegd pensioen aanbieden. De kosten van de regeling worden geschat op 70 tot 130 miljoen dollar. EDS werknemers krijgen tot 30 oktober de tijd om in te gaan op het aanbod. Volgens de Financial Times wordt hen een eenmalige bonus van 10.000 dollar op hun bestaande pensioenregeling geboden.

De maatregel is bedoeld om de kosten te drukken in verband met de toenemende concurrentie op de markt voor computerdiensten. Terwijl in de VS geprobeerd wordt om het personeelsbestand te laten krimpen, neemt het aantal werknemers in lagelonelanden juist toe. Een woordvoerder laat weten dat EDS in lagelonenlanden een toename verwacht van 35.000 naar 45.000 werknemers.

Ook in 2004 diende EDS een plan in om 9200 werknemers met vervroegd pensioen te sturen. 1500 werknemers maakte toen gebruik van die regeling.

Wereldwijd werken 135.000 mensen bij EDS. Volgens een woordvoerder heeft de regeling in de VS heeft geen gevolgen voor de 1650 EDS-medewerkers in Nederland.

EDS opent deze maand een nieuwe vestiging in Maastricht. Vanuit dit kantoor werken 175 medewerkers voor klanten in de telecomsector.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Normaal gesproken zou ik niet voor EDS willen werken (stropdassen cultuur, nadruk op strop). Maar nu ben ik toch jaloers. Zalig met je 35ste met vervroegd pensioen. Niet meer complexe systemen bouwen, niet meer vergaderen, niet meer storingen oplossen, lekker gaan vissen in de everglades. In Nederland wordt je op je 55ste ontslagen en moet je vervolgens 10 jaar lang tot je pensioen zinloze sollicitaties op gaan sturen. Iedereen weet dat oude mensen niets kunnen en duur zijn en niet voor niets op straat zijn gezet, maar onze sociale overheid denkt dat ze dan middels solliciteren weer aan de bak kunnen. Triest. EDS realiseert zich dat tenminste en bied ze pensioen aan op hun 35ste. Kudoos.

Als medewerker van EDS weet ik dat er al vaker van dit soort "reorganisaties" zijn gehouden en op die manier wordt ook het personeelsbestand wat opgeschoond. De constructie is goed voor zowel de vertrekkende medewerker als ook voor EDS. De markt trekt overal aan en EDS streeft ernaar om de goede medewerkers te behouden. Ze zouden dit soort acties bij meer bedrijven moeten houden om zodoende van overtollig personeel af te komen. In Nederland is het lastig om zoiets officieel te organiseren, omdat de vakbonden denken dat ze nog wat invloed kunnen uitoefenen. Vandaar dat een individuele benadering het beste werkt. Persoonlijke aandacht werkt vaak het beste.

2007-09-14; En denk je dat je hier kan (over?)leven met die 'liberale' beslissingen...? Nog meer bedelaars in onze steden? De rijken rijker en de armen armer? Individuele benadering? Heel goed voor de 'gelukkigen'(voelen ze zich ook gelukkig?). Hebben ze nog een leven naast hun 'job'? Een gezonde balans tussen werk en prive? Een gezin?Solidariteit, een goede basis voor een gezonde samenleving. jan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-13T11:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.