Uitbesteden bedrijfsprocessen is trend

Volgens Moret Ernst & Young is het percentage uitbestede activiteiten in Nederland dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. De enige uitzondering vormt de salarisadministratie: het percentage uitbestede werkzaamheden steeg van 63 naar 77 procent.

Het accountant- en adviesbureau signaleert de trend dat bedrijven, gemeenten en non-profitinstellingen steeds vaker een jurist of andere specialist op hoog niveau inhuren. Ook is er een tendens dat detacheringsbureaus professionals van elkaar huren. De nieuwste trend is evenwelbusiness process outsourcing. Hierbij worden volledige bedrijfsprocessen uitbesteed, inclusief de automatisering. Hoewel de markt nog in een pril stadium verkeert, denken de onderzoekers dat deze vorm vooral geschikt is voor uitbesteding van financiële en administratieve processen.
In het rapport attendeert Moret Ernst & Young IT-bedrijven erop dat zij rekening moeten houden met de professionalisering van hun klanten. Het uitbesteden van opdrachten op het IT-gebied maakte de laatste jaren zo'n forse groei door dat opdrachtgevers daar ervaring mee hebben gekregen. Ze volgen hun leveranciers kritischer, kiezen vaker voor een selectieve aanpak en laten zich zonodig bijstaan door externe adviseurs.
Het bureau heeft speciaal onderzoek gedaan naar uitbesteding onder gemeenten. Hieruit blijkt dat deze schoonmaakdiensten, salarisadministratie, software-ontwikkeling en onderhoud geheel of gedeeltelijk uitbesteden. Opvallend daarbij is dat, in vergelijking met het algemene onderzoek, software-ontwikkeling en schoonmaakdiensten vaker de deur worden uitgedaan. Verder constateert Moret, Ernst & Young dat slechts de helft van de bedrijven en tweederde van de non-profitinstellingen schriftelijke overeenkomsten afsluit met leveranciers. Alleen voor uitbesteding van kantinediensten (100 procent), schoonmaakdiensten (80 procent) en automatisering (78 procent) stellen ze doorgaans een contract op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.