Object Design zet in op object-database

Objectgeoriënteerde databases zouden de toekomst hebben, al is het gebruik ervan nu nog beperkt. Het Amerikaanse Object Design verwacht met zijn objectgeoriënteerde database Object Store te profiteren van de marktontwikkelingen in de komende jaren.

"Complexe datatypen, Internet, gedistribueerde applicaties, elektronisch zakendoen: voor al deze zaken zijn objectgeoriënteerde databases te verkiezen boven relationele", zegt André Bruins, manager van Object Design in Nederland.
Hij wijst erop dat zowel Microsoft als Netscape Object Store als database gebruiken voor hun browser: voor het opslaan van Java-applets en gebruikersprofielen. Oracle probeerde vorig jaar tevergeefs twee maal om Object Design over te nemen.
Object Design is sinds kort met een vestiging in Nederland vertegenwoordigd: Objective Alliance, een afsplitsing van Ordina. Deze tak distribueerde tot voor kort het objectgeoriënteerde Object Store. Omdat dit bedrijf zich meer op dienstverlening gaat richten, neemt Object Design de licentieverkoop en ondersteuning nu in eigen hand. Op het gebied van dienstverlening onderhandelt het bedrijf nu over samenwerkingsverbanden.
Bruins: "De markt voor volledig objectgeoriënteerde databases in 2001 schatten bureaus als IDC en Gartner Group op twee- tot zeven miljard dollar." De totale database-markt bedraagt dit jaar rond de vijf miljard dollar. Object Design claimt met een marktaandeel van 38 procent het marktleiderschap. In 1996 is ruim 38 miljoen dollar omgezet. In 1997 en 1998 moet dat oplopen naar 55 en 75 miljoen.
Het richt zich vooral op grote klanten op het gebied van telecommunicatie, het bankwezen en uitgeverijen. Alcatel, Nucletron, de Staatsdrukkerij, TNO, de Koninklijke Marine, IBM en Philips behoren tot het klantenbestand, dat in totaal uit 25 namen bestaat.
Hoewel meer software-applicaties in de toekomst object-databases zullen gebruiken, verwacht Bruins dat telecom- en bankbedrijven een voortrekkersrol gaan vervullen. Hij benadrukt dat gebruikers hun relationele databases niet aan de kant hoeven te zetten. Als voor analysesoftware Object Store wordt gebruikt, zijn met het programma Dbconnect de benodigde gegevens te repliceren uit een relationele database.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.