Vakbond wil aandacht voor werkdruk in IT

IT-bedrijven houden onvoldoende rekening met de werkdruk die op de schouders van hun medewerkers rust. Dit zegt bestuurder John Koudys van de Dienstenbond CNV. Volgens de vakbondsman zal de werkdruk in de automatisering voorlopig alleen maar toenemen.

Onafhankelijk van elkaar luiden de vakbonden FNV en CNV de noodklok over deze bron van stress bij werknemers.
Koudys meent dat IT-bedrijven meer rekening met de stress moeten houden. "Een werkweek van zeventig uur is in deze sector vrij normaal." Toch ziet de hij enkele lichtpuntjes. "Sommige werkgevers gaan tegenwoordig iets zorgvuldiger om met hun personeel dan voorheen. In het verleden vormden werknemers vaak de sluitpost op de begroting. De krapte op de arbeidsmarkt verandert deze houding." Ook staan werkgevers meer en meer open voor deeltijdwerk.
Dick Swier, voormalig hoofd Personeel en Organisatie bij Shell, ziet meer oorzaken waardoor mensen werkdruk ervaren. "Eén van de redenen is een groot aanbod van werk. Gebrek aan werkoverleg, slechte leiding of een te hoog werktempo kunnen een gevoel van stress veroorzaken." Swier ontwikkelt een analyse-instrument waarmee werkgevers druk en oorzaken daarvan kunnen signaleren.
Privéproblemen kunnen ook debet zijn aan stress op het werk, aldus afdelingsmanager Ton de Baaij van Cap Gemini. "Het personeelsmanagement moet hieraan aandacht besteden." De ondernemingsraad van Cap Gemini buigt zich sinds een jaar over de problematiek. Oplossingen zijn mogelijk door fysieke verbeteringen of technische ondersteuning, zoals teleleren en -werken, en videovergaderen. Soms kan personeelsmanagement zaken oplossen.
Koudys meent dat de werkdruk binnen de IT zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. "Er is nog veel werk te doen en door de krapte op de arbeidsmarkt zijn onvoldoende mensen beschikbaar." De invoering van prestatiebeloning in de IT-cao's hoeft niet perse tot meer werkdruk te leiden, aldus Koudys. "Het kan wel, maar de werkgever zal toch meer naar de kwaliteit dan naar de kwantiteit van het werk kijken."
De vakbond besteedt de komende maanden veel aandacht aan werkdruk. "Het stond al hoog op ons lijstje van aandachtspunten. Meer aandacht is nodig. Deze sector laat zich echter moeilijk reguleren." Ook bij de eigen achterban kost het moeite de problematiek onder de aandacht te brengen. De IT-sector is een individualistische wereld. "Er heerst toch de cultuur dat de projecten op tijd af moeten zijn. En daar hoort werkdruk bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.