Broedertwist smet op cijfers Andersen

Andersen Consulting zag in 1997 de wereldwijde omzet stijgen tot 6,6 miljard dollar. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van de omzet van 1996 (5,3 miljard dollar).

Uitbesteding - in de woorden van Andersen:business process management - vormt een steeds belangrijkere inkomstenbron. Het bracht in 1997 bijna één miljard dollar op (een groei van 58 procent), ondermeer door contracten met DuPont, J.P. Morgan en Ryder.
In Nederland bereikte het kantoor een omzet van 128 miljoen een stijging van 50 procent in vergelijking met een jaar eerder. Andersen boekte vooral sterke progressie in de nutssector en de financiële wereld. Het aantal personeelsleden steeg in 1997 van 441 naar 545.
De keerzijde van het succesvolle 1997 was de broedertwist die aan het eind van het jaar ontstond tussen Andersen Consulting (AC) en Arthur Andersen (AA). De twee firma's werden in september 1989 opgericht met het moederbedrijf Andersen Worldwide (AW) als coördinerend lichaam. AA zou de typisch algemene accountantswerkzaamheden uitvoeren, terwijl AC zich zou specialiseren in IT-gerelateerde advisering en dienstverlening. AA zou zich wel met IT-advies voor het mkb mogen bemoeien.
Nu automatisering steeds meer als een integraal onderdeel van zakelijke processen wordt beschouwd, komen de twee bedrijven elkaar echter meer en meer tegen. Tot ergernis van AC biedt AA ook IT-diensten, zoals pakketimplementatie en uitbesteding, voor grote klanten. Het bedrijf is daarom een arbitragezaak tegen AA en AW begonnen en heeft de internationale kamer van koophandel in Parijs gevraagd een uitspraak te doen in het conflict. Aangezien de zaak nog loopt, wil AC niet ingaan op de vraag of het vorig jaar door de activiteiten van AA inkomsten derfde.
Gartner Group zou een scheiding tussen beide bedrijven, waar AC op aanstuurt, aanmoedigen. Een zelfstandig voortbestaan beëindigt niet alleen het onderlinge gekissebis, maar maakt ook een einde aan het probleem dat de markt AA en AC regelmatig verwart, aldus Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.