Gratis Web-toegang via Het Net

Het Net, de gratis intranet-service van PTT Telecom, blijkt onbedoeld ook bruikbaar te zijn voor gratis toegang tot World Wide Web. Daarvoor hoeft men slechts enkele eenvoudige instellingen van een webbrowser te wijzigen.

Dit heeft een attente Internet-gebruiker afgelopen zondagmiddag wereldkundig gemaakt in een Internet-nieuwsgroep. Door als proxyserver 'proxy.tref.nl' in te vullen en '80' als poort in te stellen, krijgen gebruikers van Het Net verbinding met het Web. Een test onzerzijds wees uit dat op deze wijze inderdaad toegang tot WWW wordt verkregen.
Waarschijnlijk heeft de eigenaar van de 'Tref.nl'-proxyserver, kabelproject Amstelland in Amstelveen, nagelaten zijn Internet-verbinding af te sluiten voor derden. De proxyserver wordt naar verluid gebruikt door Trefpunt, de Internet-aanbieder van Rabobank Nederland. Volgens technische mensen van Trefpunt zijn er ook proxyservers van andere Internet-aanbieders die open staan.
De ontdekker van de openstaande proxyserver, Eric Vlemmix, geeft op de webpaginahttp://www.Damned.Demon.nl/gratis_internet.htm nader uitleg.
Het Net van PTT Telecom stuitte bij de lancering enkele maanden geleden op kritiek van Internet-aanbieders. Zij waren van mening dat PTT hen op oneerlijke wijze concurrentie aandeed. Enkele slimme ondernemers, waaronder Ottens & Partners uit Winschoten, bieden sinds kort vanaf Het Net een goedkope communicatiepoort naar Internet aan. De aanbieders van de communicatiepoort maken daarbij gebruik van de infrastructuur van Het Net, wat een aanzienlijke kostenbesparing betekent. Daardoor is men in staat om winstgevend Internet-toegang te bieden voor minder dan tien gulden per maand. Internet-aanbieders die hun eigen infrastructuur opzetten, moeten veelal drie maal zoveel vragen om uit de kosten te komen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.