Omzetdalingen PC-industrie verwacht

Nadat Intel, AMD en Motorola eind vorige week winstwaarschuwingen lieten horen, schroefde ook Compaq zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal van dit jaar flink naar beneden.

Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 1991, waarin de PC-leverancier tegen een verlies aanliep, staat er weer een tegenvallend kwartaal voor de deur. Sommige marktdeskundigen verwachten dat de aankondigingen een kettingreactie aan winstwaarschuwingen in de industrie teweegbrengt. Anderen denken echter dat de reacties zullen afhangen van de regio's waarin bedrijven opereren en het productiemodel dat ze gebruiken. Een PC-postorderbedrijf als Dell bijvoorbeeld meldt nog geen last te hebben van een verkoop- of prijsdip.
Om de omzetdalingen in de computerindustrie te verklaren wijzen analisten op de tegenvallende ontwikkelingen op de Aziatische markt, het succes van lager geprijsde PC-modellen en afnemende PC-verkopen in het algemeen. Zo ontbreekt momenteel de drijfveer om nog snellere PC's in huis te halen, ondanks verwoede pogingen van Intel om de markt over te laten stappen van de MMX- naar de voor dat bedrijf lucratievere Pentium II-chips. Er is echter onvoldoende aantrekkelijke nieuwe software aanwezig, en zelfs de introductie van Windows 98 zal geen massale overstap in gang zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.