HCS-top en adviseurs betalen schikking

De top van het teloor gegane automatiseringsconcern HCS en enkele bedrijfsadviseurs zullen bij wijze van schikking 12,5 miljoen gulden op tafel leggen. Zo kunnen degenen die verantwoordelijk worden gesteld voor het debacle aan eventuele schadeclaims ontkomen.

Dit blijkt uit het laatste verslag dat het trio curatoren van HCS heeft gepubliceerd. De betrokken bestuurders, commissarissen en consultants worden overigens niet met naam en toenaam genoemd. Geen van hen wil hierover naar buiten treden. Bekend is dat Kpmg destijds de huisaccountant van HCS was. Alleen drs. J.J. Kuijten, grondlegger van HCS, tekent uitdrukkelijk aan geen bijdrage aan genoemde betaling te hebben geleverd. Ook zijn investeringsmaatschappij Reiss & Co houdt de knip gesloten.
De curatoren concluderen dat het acquisitie- en financieringsbeleid HCS fataal is geworden. De onderneming dreef sedert 1989, toen de internationale expansie in gang werd gezet, vrijwel geheel op bankkrediet. Kortlopend krediet en bijbehorende hoog oplopende rentelasten leidden tot overfinanciering. Kuijten vertrok in mei 1989 als directeur van HCS. De curatoren constateren dat HCS niet meer was dan een samengeraapt zootje.
Door de jaren heen zijn de cijfers opgepoetst, zo bevestigen de curatoren nu.Computable schreef reeds lang voor de ondergang van HCS dat kunstmatig winst werd gekweekt, ondermeer met verkoop- en teruglease constructies. Ook werd ontwikkelde software tegen een wel heel royaal bedrag geactiveerd, waardoor de balans nog een redelijk aanzien kreeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.