Quercus struikelt over onwaarheden

Het Nederlandse bedrijf Quercus blijkt bij de publicitaire introductie van zijn analysesoftwarepakket een aantal onwaarheden te hebben verkondigd. De Belastingdienst, die als prestigieuze referentiesite werd opgevoerd, blijkt geen klant te zijn. Ook is er, anders dan het bedrijf suggereerde, nog geen Quercus-organisatie in Duitsland.

De afgelopen twee weken berichtten diverse dag- en IT-bladen, waaronderComputable, over Nederlands nieuwe softwarebelofte op de Europese markt, en op termijn zelfs op de wereldmarkt. Het ING IT-fund, dat een minderheidsbelang in Quercus heeft genomen en maximaal acht miljoen gulden investeert in het bedrijf, zegt dat hetdue diligence onderzoek positief was. Een woordvoerder meldt echter wel dat het investeringsfonds niet doof is voor negatieve geluiden.
Directeur Paul Snijders heeft in het verleden veel vijanden gemaakt in de Nederlandse IT-wereld. Het faillissement van 4C, onder wiens vlag het product van Quercus ontwikkeld is, ging gepaard met ruzies en rechtszaken. Snijders wist via een openbare verkoop de technologie weer in handen te krijgen, wat wrevel bij zijn vroegere collega's opwekte.
Volgens Snijders was de Belastingdienst na een proefproject razend enthousiast over het product om gegevenspakhuizen te ontsluiten. Gesuggereerd werd dat Quercus de Fiscus al als klant had. Volgens Piet de Kam, algemeen directeur van het Belastingdienst Automatiserings Centrum (BAC), is echter nog geen sprake van een contract. Twee jaar geleden heeft het BAC het product inderdaad getest, aldus De Kam. In functioneel opzicht voldeed de software en de eindgebruikers waren tevreden. Technisch gezien moest nog het een en ander gebeuren. "Nu is de software verder ontwikkeld en gaan we een nieuw proefproject uitvoeren. Aan de hand van de resultaten daarvan zullen we zien of Quercus past in ons productgamma."
Ook meldde Snijders dat er een Duits Quercus-kantoor is. Nu blijkt dat het bedrijf Innodata als distributeur optreedt voor Quercus. Volgens Gert von Bruch van Innodata zijn er slechts plannen voor het opzetten van een Duitse Quercus-tak, waarbij Innodata het pand en de faciliteiten beschikbaar stelt. "Maar Quercus opereert erg traag met het opzetten van de organisatie."
Volgens Snijders zijn er met zowel het BAC als Innodata afspraken. Daardoor heeft hij gehandeld of er formele en juridische relaties waren. "Wij willen nu eenmaal sneller vooruit dan onze relaties", aldus Snijders. De reacties van de betrokkenen bij beide relaties zijn duidelijk: er is geen contract met het BAC en de Duitse Quercus-organisatie staat hooguit in de steigers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.