Interconnectie-tarieven KPN omlaag

De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (Opta) heeft vandaag besloten dat KPN een deel van de interconnectietarieven met 55 procent moet verlagen. Het gaat om het tarief dat nieuwe telecomaanbieders moeten betalen voor gebruik van het deel van het PTT-netwerk dat de beller verbindt met het netwerk van de nieuwkomer.

De Opta deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van Telfort over deze tarieven. De joint venture van British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen vindt dat de kosten die KPN rekent voor het gebruik van het netwerk, de concurrentie op de telecommarkt belemmert. Telfort reageerde verheugd op de uitspraak van het regulerend orgaan. "De tariefsverlaging is een belangrijke stap in de richting van het creëren van meer keuzemogelijkheden voor de gebruikers", luidt de reactie.
De Opta druist met de uitspraak in tegen een beslissing van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Jorritsma bepaalde in 1997 dat deze tarieven niet onredelijk waren en dat KPN geen verlaging hoefde door te voeren. De bewindsvrouw vond destijds wel dat KPN te hoge tarieven berekende voor het gebruik van het stuk PTT-netwerk dat het netwerk van de nieuwe telecomaanbieder verbindt met de gebelde persoon. KPN is onaangenaam getroffen door het besluit van de Opta. Volgens de onderneming dwingt de Opta tot verhoging van de abonnementsprijzen. De jaarlijkse investering van ruim 700 miljoen in het aansluitnet verdient KPN thans terug met de inkomsten uit abonnementen, telefoontarieven en interconnectietarieven. De Opta vindt dat KPN deze kosten voortaan alleen met de opbrengsten uit de abonnementen moet dekken. KPN gaat tegen de uitspraak in beroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.