Kwaliteit 2000-projecten is ondermaats

Tweederde van de Nederlandse organisaties werkt aan een oplossing van het 2000-probleem. Dat betekent niet automatisch dat ze probleemloos de eeuwwisseling kunnen doorstaan. Er mankeert veel aan hun aanpak, zo constateert PA Consulting Group.

Vorig jaar mei onderzocht het onderzoeksbureau voor het eerst de stand van zaken rond het 2000-probleem. Uit het huidige vervolgonderzoek blijkt dat eenderde van alle Nederlandse organisaties (vanaf vijf werknemers) nog moet beginnen met inventariseren. Per sector bekeken blijkt bij een aantal de inventarisatiegraad 50 procent of minder te zijn. Probleemsectoren zijn landbouw en visserij, bouwnijverheid en installatiebedrijven, het Rijk, zelfstandige bestuursorganen, transport en opslag, en de zorgsector. Vooral bij de laatste is de situatie zorgwekkend: nog geen 40 procent heeft de 2000-problemen op een rijtje staan.
PA Consulting waarschuwt in de voortgangsrapportage dat de organisaties die wel werken aan de oplossing er nog lang niet zijn. De onderzoekers constateren dat de projectmatige aanpak vaak van onvoldoende niveau is en dat dit gepaard gaat met een ongefundeerd optimisme. Veel projectplannen stoelen op ongeverifieerde aannames, zoals het vertrouwen in andere (overheids-)partijen, de beschikbaarheid van voldoende IT-medewerkers en het kunnen uitbesteden van het testtraject. De bulk van het werk moet nog starten, waardoor er dit jaar en in 1999 een piekbelasting ontstaat. Ingebouwde systemen zijn dikwijls het ondergeschoven kind, terwijl ook juridische, aansprakelijkheids- en ketenaspecten te weinig aandacht krijgen. Het onderzoeksbureau beveelt alle organisaties aan noodscenario's op te stellen.
Organisaties ervaren het 2000-probleem als groter dan ze hadden verwacht. Ook zijn de herstelkosten meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. PA Consulting schat de totale kosten nu op vijftien- tot twintig miljard gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.