Enertel winnaar aanbesteding Edunet

Minister Ritzen van Onderwijs heeft Enertel opdracht gegeven het landelijke elektronische onderwijsnetwerk Edunet aan te leggen. Dit netwerk maakt onderdeel uit van het project 'Investeren in voorsprong', waarmee Ritzen ict in het onderwijs wil integreren.

De telecomgroep van energiebedrijven en kabelexploitanten kreeg na de Europese aanbesteding de voorkeur boven PTT Telecom, die nu eerste reserve is. Volgens het ministerie was de prijs/kwaliteit-verhouding de doorslaggevende factor bij de keuze. Enertel denkt het volledige Edunet te kunnen aanbieden voor 135 miljoen gulden per jaar. "Als scholen dezelfde dienst tegen bestaande marktprijzen zouden inkopen, zijn zij ongeveer het drievoudige kwijt", aldus het ministerie.
Enertel start 1 oktober dit jaar een testproject voor een half jaar. In deze testperiode krijgen ongeveer 350 voorhoedescholen een aansluiting op dit landelijke netwerk. Het project kost twaalf miljoen gulden. Na de testfase komen in totaal twaalfduizend scholen, bibliotheken, musea en dienstenaanbieders in aanmerking voor een aansluiting op Edunet. Uiteindelijk zullen 2,6 miljoen leerlingen via het Edunet multimediaal gaan leren.
Als Enertel niet de opdracht krijgt het volledige netwerk aan te leggen, ontvangt de onderneming een vergoeding van zeventien miljoen gulden. De telecomaanbieder verwacht dat de opdracht de ontwikkeling van Internet-diensten via de kabel stimuleert. Projectleider Fred Kappetijn van Enertel noemt Edunet de eerste grote Nederlandse stap op de elektronische snelweg. "Deze aanbesteding betekent dat de kabel een belangrijke speler wordt bij de snelle ontwikkeling en grotere toegankelijkheid van interactieve media in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.