Kabinet experimenteert met e-koopaktes

Koop en eigendomsoverdracht van onroerend goed kunnen in de toekomst soms ook elektronisch gebeuren. Het kabinet wil een experiment houden met elektronische koopaktes voor huizen.

Een wetsvoorstel dat dit soort proeven mogelijk maakt, is in voorbereiding. Overheden zullen ook langs elektronische weg kennis kunnen geven van besluiten. Het toezenden en ter inzage leggen hiervan kan straks digitaal. Daarvoor zijn aanpassingen nodig in het Burgerlijk wetboek en in de Algemene wet bestuursrecht.
De ministers Sorgdrager (Justitie) en Wijers (Economische Zaken) nemen bij de experimenten de aanbevelingen over uit het rapportElektronisch verrichten van rechtshandelingen. Een werkgroep onder leiding van prof. mr. N. Huls heeft het kabinet daarover geadviseerd. Deze bekeek welke juridische belemmeringen er bestaan voor het elektronische rechtsverkeer. Soms is een notariële akte of een schriftelijke verklaring vereist voor de geldigheid van een rechtshandeling. Vervolgens is gekeken naar de mogelijkheden een belemmering op te heffen, bijvoorbeeld door niet langer de schriftelijke vorm te vereisen.
De meeste rechtshandelingen, zoals de koop van roerende zaken, zijn overigens vormvrij. De werkgroep concludeert dat er doorgaans nog geen volledig gelijkwaardige alternatieven zijn voor schriftelijke vormvereisten, ondanks technische vorderingen op gebieden als encryptie, elektronische handtekeningen entrusted third parties (ttp's) bij elektronische transacties. De wet moet soms wel de mogelijkheid bieden gebruik te maken van elektronische middelen, aldus de werkgroep Huls.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.