'Facturering chaos bij Origin'

Origin kampt met een kasstroomprobleem. Moeder Philips heeft moeten bijpassen. Ingewijden wijten dit aan de invoering van een centraal administratiesysteem. Officieel ontkent Origin de problemen, maar het geeft met zoveel woorden toe dat Philips de rol van 'goede moeder' heeft gespeeld.

Het Origin-management heeft het kasstroomprobleem over zich afgeroepen door begin dit jaar de administratie centraal te willen uitvoeren. Dit althans is de opinie van sommige Origin-medewerkers. Deze operatie lijkt op een regelrechte catastrofe uit te lopen. Sinds de invoering ervan gaat er nauwelijks nog een factuur op tijd de deur uit. Vaak kloppen ze ook niet.
Origin ontkent bij monde van woordvoerder Toby Ellson in eerste instantie dat sprake is van een factureringsprobleem. "Het is een fabel. We factureren in mei over april." Na enig aandringen zegt hij dat het mogelijk is dat sommige facturen minder snel of feitelijk correct zijn verstuurd. "Maar dat zijn incidenten." Hij noemt het overigens ook onjuist dat er deurwaarders op de stoep staan bij Origin. Wel geeft hij het financieel bijspringen van Philips toe. Of er verband bestaat tussen de invoering van een nieuw centraal administratief systeem en het kasstroomprobleem wil hij niet bevestigen, noch ontkennen. In een intern schrijven noemt Origin-directeur Nederland en lid van de holdingdirectie Leen Zevenbergen het bijspringen van Philips een goede zaak. De problemen met de facturering blijken ook uit het huisorgaanOrigami.
De centrale facturering was ingesteld om kosten te besparen. Bronnen binnen Origin zien daarnaast als reden het afbreken van de oude BSO-cellenstructuur. De manager die verantwoordelijk is voor de vermeende administratieve chaos - gewezen wordt naar Jan Hommen, de huidige financiële Philips topman - heeft blijkbaar over het hoofd gezien dat de facturering een lastig proces is dat niet eenvoudig valt te centraliseren.
De problemen vallen deels terug te voeren op de tegenstelling tussen BSO'ers en Philips-managers, suggereert een Origin-medewerker. De BSO-bloedgroep wilde de zelfstandige cellen-organisatie houden. Philips wil een meer centraal geleid bedrijf. De keuze voor topman Robert Pickering bijvoorbeeld kwam van Philips. Hij was enkele jaren geleden al benaderd voor een topfunctie bij de automatiseringsdochter. Dat stuitte toen op bezwaren van de BSO-bloedgroep. Men vond Pickering te veel een 'blaaskaak', aldus de Origin-medewerker.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.