Mogelijke koper Tulip uit Taiwanese hoek

De juristen A. Deterink, E. Bogaerts en L. Hol voeren overleg met vier in Tulip geïnteresseerde partijen. Twee daarvan zijn Nederlands: de computerwinkelketen Dynabyte en, naar verluidt, de investeringsmaatschappij Begemann.

De andere twee komen uit het buitenland, maar om welke het gaat is nog niet bekend. Grote jongens als Compaq, Dell, IBM, Packard Bell en Fujitsu zeggen alle 'nee' op de vraag of zij één van die partijen zijn. Ook Hewlett-Packard valt af gezien het plan van deze onderneming om in Heerenveen een fabriek te openen. In het geruchtencircuit duikt ook de naam van het conglomeraat Samsung weer op. Zo'n twee jaar geleden zou dit Zuid-Koreaanse concern al eens met Tulip om de tafel hebben gezeten.
Het is niet denkbeeldig dat de kandidaat-kopers uit Taiwanese hoek komen. Computerleverancier Mitac, die een Nederland een fabriek wil beginnen, vindt het Tulip-complex echter te modern. Van de drie producenten die in Nederland een fabriek hebben - Acer, Tatung en First International Computer (FIC) - zeggen de eerste twee geen belangstelling te hebben. Acer, die in een eerder stadium gesprekken met Tulip voerde, heeft inmiddels de PC-fabriek van Siemens Nixdorf in Augsburg overgenomen. Tatung uit Nijmegen zoekt naar expansiemogelijkheden, maar wil dit op eigen kracht doen. Blijft FIC over, de fabrikant die Tulip een aantal weken geleden de eindassemblage-order voor tweehonderdduizend PC's gunde. Het bedrijf uit Den Bosch, dat plannen heeft voor de opening van een fabriek elders in Europa, geeft evenwel geen commentaar.
Een andere Taiwanees die interesse kan hebben is PC Chips, de grootste moederbordleverancier ter wereld en fabrikant van het PC-merk Videal. Het bedrijf opende voor de Europese expansiedoeleinden in maart een componentenmontagehal in Wijchen. Een woordvoerder wil uit confidentiële overwegingen niet ingaan op de vraag of het met Tulip in gesprek is. Wel zegt hij dat PC Chips plannen heeft om dit jaar een assemblagelijn voor PC's in Nederland te beginnen.
Het ministerie van Economische zaken gaat aanstaande dinsdag overleg voeren met de vakbonden over de problemen bij Tulip. De bonden willen weten of het ministerie bereid is Tulip de helpende hand te bieden. Minister Wijers van Economische zaken heeft overigens al laten weten waarschijnlijk niet van plan te zijn het bedrijf middels subsidies te gaan steunen. De helft van de 700 werknemers in Den Bosch is nu op non-actief gesteld, voor het grootste deel kantoorpersoneel. De 230 werknemers van de verkoopkantoren in het buitenland blijven voorlopig aan het werk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.