Bonden: Weinig ontslagen bij Digital

De overname van Digital door Compaq zal ook in Nederland tot ontslagen leiden. Hoewel niemand weet hoeveel arbeidsplaatsen op de tocht staan, vermoeden betrokkenen dat de schade in Nederland mee zal vallen. De schattingen lopen uiteen van "enkele tientallen" tot "ongeveer honderd".

Betrouwbare bronnen hebben inmiddels aangekondigd dat door de overname wereldwijd vijftienduizend werknemers van Digital hun baan verliezen; 27 procent van het huidige aantal. Voorzitter Klaas Nienhuis van de ondernemingsraad van Sales & Service-afdeling van Digital te Utrecht denkt niet dat dit percentage in Nederland van toepassing is. Hij vindt het evenmin reëel te verwachten dat er helemaal geen ontslagen vallen. Ans van Uffelen, die bij FNV Dienstenbond Digital in de portefeuille heeft, verwacht "geen drastische toestanden".
Sim�ne Verlaan, bestuurder van vakbond De Unie, zegt dat de overname ongetwijfeld personele gevolgen zal hebben, maar verwacht geen grote klappen, zoals het opdoeken van een vestiging of het ontslag van enkele tientallen mensen. Analist Marcel Warmerdam van IDC verwacht ongeveer honderd ontslagen in Nederland. Hij vermoedt dat er arbeidsplaatsen verloren zullen gaan in het Europees distributie- en reparatiecentrum van Digital in Nijmegen. Compaq beschikt zelf ook over een distributiecentrum.
Ook Verlaan verwacht gevolgen voor de mensen in Nijmegen. OR-voorzitter Ruud Haefkens van de Nijmeegse vestiging maakt zich vooralsnog geen zorgen. "We hebben hier een overvloed aan uitzendkrachten en enkele zaken hebben we uitbesteed." Haefkens oppert de suggestie dat de reparatie-afdeling van Digital zelfstandig verder kan gaan als Compaq hier geen behoefte aan heeft. Verder kunnen staffuncties in Utrecht op de tocht komen te staan. Als Digital en Compaq besluiten zich in één hoofdgebouw te vestigen, gaat dit volgens Warmerdam ten koste van administratieve krachten.
De betrokkenen willen geen getallen noemen, omdat er nog geen duidelijkheid bestaat over de gevolgen voor Nederland. De Nederlandse beleidsmakers bij Digital en Compaq zwijgen zolang de overname nog niet is voltooid. Er zijn aanwijzingen dat de overname begin juni volgens plan zal worden afgerond. De goedkeuring voor de overname door de Federal Trade Commission wordt voor eind deze maand verwacht. De aandeelhouders van Digital beslissen 11 juni.
De onduidelijke situatie brengt volgens CNV-er Bert Benthem spanning en onzekerheid met zich mee voor het personeel in Nederland. Voor De Unie zijn de berichten over het massa-ontslag aanleiding om op korte termijn een gesprek aan te vragen met de directie van Digital. Er heeft al overleg plaatsgevonden tussen Digital, de vakbonden en de ondernemingsraad. De bonden hebben nog geen contact gehad met vertegenwoordigers van Compaq. Het volgende overleg staat op 26 mei in de agenda.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.