Gebrek aan kennis remt ICT in onderwijs

Het hoger onderwijs vindt dat de toepassing van ict te veel afhankelijk is van de inzet van docenten. Bovendien is de kennis van de leerkrachten op dit gebied vaak ontoereikend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wetenschappelijk Technische Raad (WTR) van de stichting Surf. De raad heeft het werk gisteren gepresenteerd.

De dominante rol die docenten spelen bij het gebruik van ict in het onderwijs en de gebrekkige kennis vormen knelpunten die in de studie naar voren komen. Met name op de hbo-opleidingen is dit het geval. Universitair docenten schieten vaker op onderwijskundig gebied tekort. Verder zijn de technische voorzieningen bij studenten thuis vaak ontoereikend, waardoor zij onvoldoende gebruik maken van toepassingen als teleleren. Instellingen besteden doorgaans te weinig geld om een goede inzet van ict in het onderwijs mogelijk te maken. Ze zien invoering ervan vaak als een risicovolle activiteit, waardoor te weinig geld vrijkomt. Volgens de auteur professor H.C. de Wolf is de inzet van ict in het onderwijs in een fase dat de baten van het gebruik ervan onvoldoende duidelijk zijn.
Het gebrek aan samenwerking tussen de onderwijsinstellingen vormt een belemmering voor de integratie van ict. De autonomie van docenten en de onderlinge concurrentie tussen instellingen staan verbeteringen in de weg. Volgens de WTR bestaat behoefte aan een platform als afstemmingsorgaan en als discussieforum.
Ruim 97 procent van de onderzochte opleidingen maakt gebruik van ict-toepassingen. De onderzoekers menen wel dat vrijwel alle instellingen ict als een instrument zien om het onderwijs te verbeteren. Andere genoemde redenen voor de inzet van ict zijn efficiëntie en flexibiliteit van het onderwijsproces. De meeste ondervraagden onderkennen dat de technologie tot diepgaande veranderingen in de onderwijskundige aanpak en de organisatie zal leiden. Ongeveer 71 procent van de opleidingen laat het gebruik van ict gepaard gaan met een andere opzet van het onderwijs. De opzet is vooral flexibeler geworden. De WTR verwacht dat het gebruik van ict de komende jaren zal toenemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.