ING Barings meldt 2000-risico beleggers

Het 2000-probleem vormt een bedreiging voor de economie, zo waarschuwt ING Barings Research. De bank wijst beleggers op de consequenties van de eeuwwisseling. Op de beurs kan dit probleem even grote gevolgen hebben als de crisis in Azië. Volgens de bank is het nu tijd voor een algemene bezinning op de effectenportefeuille.

Op gevoeligheid voor de eeuwwisseling zijn 51 grote en middelgrote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onderzocht. Doel is beleggers bewuster te maken van de risico's die ze lopen met aandelen van kwetsbare ondernemingen. Het meest kans op averij lopen de kapitaalgoederen- en de zware (proces-) industrie, de voedingsmiddelen-sector en het transportwezen. Bijzonder kwetsbaar zijn de metaal, de rubberindustrie, de chemie en de textiel. Ook technologiebedrijven, banken en verzekeraars lopen flinke risico's.
De bank concludeert dat bijna één op de drie onderzochte beursgenoteerde ondernemingen pas na augustus 1999 gereed is met de bedrijfskritische toepassingen. Sommige zullen de uiterste termijn, ultimo 1999, niet halen. ING Barings verwacht dat één op de vijf bedrijven de eerste twee maanden van 2000 nauwelijks kan produceren. De bank verwacht dat beleggers zich de komende maanden geleidelijk bewuster zullen worden van de problemen. Nu worden de risico's nog steeds onderschat en zijn ze ook nog niet in de koersen verdisconteerd. De bank adviseert beleggers daarom hun aandelenpositie te verminderen.
Wie wil blijven beleggen, moet zich concentreren op West-Europa en de VS. De VS, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn het verst gevorderd. Verder moet men beleggingen concentreren op sectoren die het minst kwetsbaar zijn: IT-dienstverleners, media, detailhandel, uitzendbureaus en TNT Post. In die sectoren is de korte-termijn bedrijfsvoering relatief minder afhankelijk van informatiesystemen en databases.
De risico's zijn groot voor Akzo Nobel, DSM, Van Leer, Hoogovens, Gist Brocades, CSM, Grolsch, Numico, KLM, Van Ommeren, Stork en Philips. De bank adviseert het relatieve belang van deze aandelen in de totale portefeuille te beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.