Softwarepiraterij kost staat miljarden

Het huidige percentage illegale software in Nederland ligt volgens onderzoeksbureau Price Waterhouse op 53 procent, tegenover 27 procent in de Verenigde Staten.

Zou die 53 procent in ons land teruggebracht worden tot ook 27 procent, dan zouden Nederlandse leveranciers van standaardpakketten hun omzet met ruim 8,5 miljard gulden zien stijgen. Daarnaast zou nog eens 3 miljard gulden aan belasting naar de Nederlandse staat gaan en zouden er 27.179 extra banen in de softwarebranche gecreëerd worden.
Dit stelt Price Waterhouse in het rapportThe impact of software piracy on Western European economies, waarin de schade die software-piraterij in West Europa veroorzaakt in kaart is gebracht. Het onderzoek richt zich dus niet uitsluitend op Nederland; alle landen van de West-Europese gemeenschap werden onder de loep genomen. Maar in Nederland ligt het illegale softwaregebruik een flink stuk hoger dan het gemiddelde van geheel Europa (43 procent).
De softwarebranche genereerde in 1996 in West Europa zo'n 37 miljard dollar aan omzet, 334.181 banen en 15 miljard dollar aan belastinginkomsten. Voor Nederland waren de cijfers respectievelijk 2,43 miljard dollar omzet, 19.917 banen en bijna 1 miljard dollar belastinginkomsten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.