Windows 98 wacht lauwe reacties

De markt toont vooralsnog weinig animo voor Microsofts nieuwste besturingssysteem Windows 98. PC-fabrikanten steunen de softwareleverancier, maar de vraag van klanten blijft uit.

Bovendien ziet het bedrijfsleven meer in Windows NT, waarvan begin volgend jaar versie vijf uitkomt. Microsoft doet alsof zijn neus bloedt en wil dat Windows 98 op 15 juni in de winkel ligt.
Directeur Elmer Gutteling van IBM's PC-tak: "Ik heb niet het idee dat klanten hier echt op zitten te wachten. Het is meer een logisch vervolg op Windows 95." Leverancier Gateway speelt op zeker en levert sinds enkele maanden een tegoedbon bij zijn PC's. Dells marketingmanager Ruud Stolk: "Het merendeel van onze omzet, 80 procent, komt van zakelijke klanten, waarvan maar een heel klein deel serieus denkt over de implementatie van 98." Veel bedrijven werken met oudere systemen. Organisaties hebben een bepaalde cyclus voor opwaarderingen en tegelijkertijd deinzen ze terug voor het aanpassen van software. "Ik zie in bedrijven meer een rol voor de werkstation-variant van Windows NT 5." HP wil zich onpartijdig opstellen en geeft geen commentaar.
Diverse PC-producenten die sterk afhankelijk zijn van Microsoft steunen het bedrijf in de Windows-rechtszaak. Bill Gates voorspelde recentelijk de ondergang van de PC-industrie als het Amerikaanse ministerie van Justitie de lancering van Windows 98 zou vertragen of verhinderen. Daarentegen sprak Microsofts nog geen drie maanden geleden van een 'opwaardering' voor Windows 95.
Microsoft positioneert Windows 98 als consumentenproduct. "Wij adviseren bedrijven om voor NT 4 te kiezen", aldus woordvoerster Aurelia van den Berg. Dat biedt meer functionaliteit voor het bedrijfsleven dan de nieuwigheden in Windows 98. De ondersteuning voor televisie-ontvangst en DVD-spelers bijvoorbeeld is op consumenten gericht. Bovendien steunen de voornaamste innovaties, zoals AGP (accelerated graphics port) en USB (universal serial bus), op nieuwe hardware en zijn ze ook verkrijgbaar als opwaarderingen voor Windows 95.
Verder is er de integratie van Internet Explorer en het besturingssysteem. Dit is - minder diepgaand - ook bereikbaar door IE 4 te installeren. NEC en Gateway lopen al vooruit op eventuele gerechtelijke geboden door de mogelijkheid te bieden om Windows 98 standaard uit te rusten met het Communicator-pakket van Netscape. Binnenkort komen NEC en Gateway met campagnes op grotere schaal om de Netscape-programmatuur aan te bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.