Managed hosting door True

Serverruimte van de toekomst

Ict is steeds belangrijker en dus is het - toekomstbestendig - inrichten van serverruimtes ook steeds belangrijker. En moeilijker. Dit bleek wel uit de praktijkverhalen op het Computable-seminar 'Serverruimte van de toekomst' vorige maand.

"De brand heeft wel geholpen, maar ik 'adviseer' het zeker niet", reageerde Amanda van Egdom, system support bij Exact Software, op vragen over de drastische vernieuwing van Exacts serverruimte in Delft. Zij sprak tijdens het Computable-seminar 'Serverruimte van de toekomst' over nijpende zaken als hitte, koeling, verbouwing en zelfs brand. Dat overkwam de softwareleverancier in januari 2001, in de ruimte onder de serverruimte die op de derde verdieping zit. "We hadden op twee verdiepingen rookschade."

Niet voor ontworpen

"Voorheen hadden we een brandmelder, maar geeen rookmelder." Van Egdom erkent voorzichtig dat de oorspronkelijke serverruimte daar niet specifiek voor was ontworpen. Het koelingtekort, ontstaan door uitbreiding van de servers, was opgelost met losse kantoorairco's. "We bieden onze klanten en partners een online-portaal, met 24x7 dienstverlening. Dus dit kon niet langer zo." De voornaamste reden voor de verbouwing was het stijgende stroomverbruik en de opgewekte hitte door de nieuwere, krachtigere servers.

Dezelfde problemen spelen ook bij de serverruimtes van Getronics, SPS en EvoSwitch die ook spraken op het middagseminar. Ruud van Loon, manager hosting services bij eerstgenoemde, vertelde over het warmtewiel dat recent is geïnstalleerd in 'zijn' datacenter in Amsterdam. Een nieuwe koelconstructie die gebruik maakt van de buitentemperatuur, maar waarop nog wel wat kritiek is. Van Loon legde uit waarom - en hoe - het warmtewiel goed werkt voor Getronics' grote serverruimte.

Directeur Marko de Jong van hostingbedrijf SPS vertelde over zijn nieuwe serverruimte, die zich in de kelder bevindt. Daarbij was binnenlekken van grondwaterlekkage wel uitgesloten, maar bij inpandige brand zou bluswater een risico zijn. Dus is gekozen voor een ingenieuze bak-in-een-bak constructie. Een klein praktisch probleem was nog de ontdekking tijdens de verbouwing dat de koelapparatuur net niet in de lift paste.

Milieu

Innovatiedirecteur Laurens Rosenthal van EvoSwitch sloot het Computable-seminar af met zijn verhaal over de groene kant van dit datacenter. Na een forse verbouwing van een ouder datacenter is naast koeling en hitte ook meteen het milieu 'aangepakt'. Groen is in toenemende mate een verkoopargument, stelt Rosenthal, en dus kan het winstgevend zijn om daar extra investeringen in te doen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.