Managed hosting door True

Standaarden beste reductie PC-kosten

Consequent standaardiseren is de beste methode om de totale kosten van PC's onder controle te houden. Meer dan 70 procent van de bedrijven gelooft dat een compromisloze standaardisatie het effectiefst is.

Ruim 90 procent twijfelt niet aan het nut daarvan. Dit is de hoofdconclusie uit een onderzoek van adviesbureau OTR Group naar de IT-kosten in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Van de ondervraagden erkent 80 procent moeite te hebben met het beheersen van die kosten. Hoewel de bezorgdheid hierover wijdverbreid is, kent slechts één op de drie organisaties de omvang van deze kostenpost.
Het makkelijkst zijn de kosten van apparatuur en software te berekenen. Blijkens onderzoek vormt het IT-personeel dat helpt bij PC-problemen meestal een belangrijke kostenpost. Als ze alleen de bureaucomputers onder hun hoede hebben, zijn de kosten eenvoudig te berekenen. Als ze echter aan meerdere soorten systemen werken of verspreid actief zijn over meerdere bedrijfsonderdelen, is de berekening lastig. Eindgebruikers-kosten zijn moeilijk meetbaar en kunnen fors oplopen. PC-configuratie naar persoonlijke wensen kan zeer veel tijd kosten.
Standaardisatie is het beste recept. Aangeraden wordt het aantal componenten in een systeem te verminderen. Hoe minder verschillen, hoe beter. Daarnaast moeten de systeemconfiguraties altijd bekend zijn. Standaardisatie betekent ook dat hardware en software goedkoper kunnen zijn. 'Slanke clients' zorgen ook voor kostenbesparing. Verder kan het helpen niet overal een nieuwe server voor aan te schaffen. Soms werkt het kostenbesparend als zwaardere servers meerdere taken uitvoeren.
Over het effect van tools voor systeembeheer melden onderzoeken verschillende resultaten. De ene studie is negatief, de andere meldt dat driekwart van de tool-installaties succesvol is. Het OTR-onderzoek wijst uit dat 60 procent van de organisaties die zulke hulpmiddelen inzetten, grote successen melden bij het terugdringen van de kosten. De onderzoekers tekenen hier wel bij aan dat veel grote organisaties moeilijkheden hebben bij de implementatie ervan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.