Managed hosting door True

Stukken in Microsoft-zaak vertrouwelijk

De antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen softwareleverancier Microsoft is gekenmerkt door strikte en wijdverbreide geheimhouding. Beide partijen in dit juridische conflict hebben honderden ingediende 'publieke' documenten het stempel vertrouwelijk meegegeven.

Dit leidt ertoe dat pers en publiek door de vele blanke stukken weinig zicht hebben op de rechtszaak.
Bedrijven die door de overheid tegen het licht worden gehouden wegens antitrust-verdenkingen claimen vaak brede vertrouwelijkheidsmaatregelen. Dit dient ertoe hun handelsgeheimen te beschermen tegen publieke blikken en daarmee ook tegen hun concurrentie, aldus antitrust-experts. Onder de 'vertrouwelijke' documenten in de Microsoft-zaak bevinden zich echter ook krantenknipsels, nieuwsberichten en ander relatief onschuldig, maar wellicht gênant materiaal. Deze brede geheimhouding wordt zowel door Microsoft als diens concurrenten en Justitie bedreven.
"Dit toont aan hoe makkelijk het is documenten te verbergen voor publiek zicht", zegt advocaat Bruce Brown die in Washington werkt voor de Society of Professional Journalists. Zo uit de overheid de beschuldiging: "In navolging van de duidelijke en aangegeven richting van Microsoft-directeur Bill Gates, begon Microsoft aan..." De rest van deze zin is vertrouwelijk en dus niet openbaar. Verder zijn er voorbeelden bij diverse niet-geheime uitspraken, die weer wel verborgen zijn. "Beschermingsmaatregelen worden wel eens misbruikt", reageert advocaat Stephen Houck die verbonden is aan het openbaar ministerie van de staat New York. Houck voert de zaak tegen Microsoft namens de twintig Amerikaanse staten die een aanklacht indienden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.