Managed hosting door True

Bètaversie Lotus Notes 5 beschikbaar

Na diverse vertragingen komt Lotus met bètaversies van de groupware Notes en Domino. Versie 5 van Notes heeft als belangrijkste verbetering het ondersteunen van web-omgevingen.

Lotus heeft twee jaar nodig gehad om Notes geschikt voor Internet te maken. Daardoor heeft het terrein verloren aan Microsoft. Als goedmakertje kunnen gebruikers van cc:Mail binnen drie jaar over op Domino.
Op de Europese gebruikersbijeenkomst Lotusphere benadrukte topman Jeff Papows dat de definitieve versie van release 5 'beslist' nog dit jaar uitkomt. In de wandelgangen van de door vierduizend mensen bezochte bijeenkomst werd hier niet veel waarde aan gehecht. Lotus, inmiddels ingelijfd door IBM, staat bekend om uitstel van beloofde software.
Volgens onderzoeksbureau IDC is Lotus met 40 procent marktaandeel nog steeds de grootste op de groupware-markt. Novell Groupwise volgt met 20 procent en Microsoft Exchange komt tot 15 procent. De tragiek van Lotus is dat de kwaliteit van de software geroemd wordt, maar door gebrekkige marketing de concurrentie makkelijk langszij komt. In 1990 introduceerde Lotus het concept 'groupware'. Omdat de ontwikkelaars er niet in slaagden snel te reageren op veranderingen in de markt, heeft het nu geduchte concurrentie van Microsoft en Novell. Om te voorkomen dat cc:mail-gebruikers naar Microsoft overlopen, kunnen ze drie jaar lang gratis overgaan naar Domino Notes.
Alex Bakman, vice president groupware van Candle, betwijfelt of Lotus de concurrentie met Microsoft kan volhouden. Release 5 van Lotus Notes "bevat een aantal aanzienlijke technische verbeteringen op het vlak van berichtenverkeer en het ontwikkelen van applicaties.", meent Bakman. "Maar ik hoopte meer te horen over de manier waarop ze de software willen verkopen. Die actie om cc:mail gebruikers te lokken naar Notes is beslist onvoldoende. Ik merk nu al in de praktijk dat verschillende bedrijven overgaan naar de producten van Microsoft. Lotus ligt wat de kwaliteit van de software betreft lichtjaren voor op Microsoft. Maar Microsoft is nu eenmaal de agressiefste tegenstander die je kunt hebben", aldus Bakman.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.