Managed hosting door True

Euro en 2000 slokken IT-budget banken op

De invoering van de euro en het 2000-probleem slokken de IT-budgetten van banken voor 1998 en 1999 bijna helemaal op. Beide operaties zorgen er ook voor dat dit jaar de IT-budgetten ruimschoots verdubbelen. De IT-uitgaven groeiden de afgelopen zes jaar met 5 à 7 procent, maar nemen nu met 14 procent toe.

Dit zijn de hoofdconclusies uit het jaarlijkse internationale IT-onderzoek van Ernst & Young onder financiële instellingen. Aan dit onderzoek doen meer dan honderd banken en andere financiële dienstverleners uit 26 landen mee.
Vroeger hadden vooral banken van buiten Europa het idee dat de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) en de euro louter een zaak was voor Europese financiële instellingen. Deze gedachte is inmiddels achterhaald. Wereldwijd groeit het besef dat Euro en EMU dwingen tot grote technologische aanpassingen. De aanname is zelfs dat de kosten hiervan hoger zullen zijn dan die van het millenium-probleem.
Van 1999 tot en met 2001 zal de groei van de uitgaven geleidelijk terugvallen naar de gebruikelijke 6 procent. Hoewel het groeitempo zakt, blijven de budget-bedragen fors toenemen. In 2001 zal het IT-budget twee keer zo hoog zijn als in 1992. Deze extra bedragen zijn bestemd voor elektronische handel, objectgeoriënteerde technologie, middleware en gemeenschappelijke platforms.
Vooral na 2000 verwachten financiële instellingen veel geld te moeten investeren in elektronische commercie; het elektronisch zakendoen, winkelen en informatie uitwisselen via datanetwerken als Internet. Men gaat ervan uit dat het 'nieuwe winkelen' dit jaar al met 300 procent toeneemt. Welke rol de banken zelf hierin zullen spelen, is voor de meeste van hen echter niet duidelijk. Men verwacht veel geld te moeten uitgeven, maar het merendeel kan niet goed aangeven waarom en waaraan al dat kapitaal moet worden besteed.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.