Olivetti doorstaat magere jaren

Na zes noodlijdende jaren heeft Olivetti in 1997 weer winst geboekt. Het Italiaanse bedrijf realiseerde een winst van zestien miljard lire (achttien miljoen gulden) tegen een verlies van 915 miljard lire in 1996.

Halverwege vorig jaar voorspelde topman Roberto Colaninno nog dat er voor de zevende achtereenvolgende keer verlies zou worden genoteerd. De omzet kwam uit op 6,611 biljoen lire (7,5 miljard mark), een daling van meer dan 20 procent in vergelijking met 1996. De oorzaak ligt in de verkoop van de PC-activiteiten in januari 1997 aan het Britse Centenary. Wanneer deze verkoop buiten beschouwing wordt gelaten, blijft de omzetdaling beperkt tot zo'n 3 procent.
Olivetti heeft de afgelopen jaren ingrijpend gereorganiseerd. Het concern legt zich meer toe op telecommunicatie-activiteiten en minder op IT-taken. Onlangs deed het nog zijn systemen- en servicedivisie Olsy van de hand aan automatiseerder Wang. De verkoop van de verliesgevende PC-afdeling paste ook in deze strategie. Centenary heeft deze tak voor een bedrag tussen 150- en tweehonderd miljoen dollar overgenomen en ondergebracht in het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf Piedmont. In het koopcontract is vastgelegd dat de eerstkomende twintig jaar de PC's nog onder de naam Olivetti worden geleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.