Managed hosting door True

Microsoft weer aangeklaagd om NT-code

Softwarebedrijf Bristol Technology sleept Microsoft voor de rechtbank wegens het onthouden van toegang tot de broncode van Windows NT. Bristol levert hulpmiddelen waarmee Windows-applicaties op andere besturingssystemen, waaronder vooral Unix, kunnen draaien.

De firma beweert dat Microsoft de Windows-api's (application programming interfaces) doelbewust manipuleert en daarmee monopolie-praktijken bedrijft.
In de aanklacht eist Bristol vooralsnog onbepaalde vergoedingen voor geleden schade en een gerechtelijke uitspraak die Microsoft moet dwingen de broncode van alle versies van Windows-besturingssystemen, waaronder ook NT 4 en 5, aan Bristol te leveren. Het bedrijf heeft al sinds 1994 toegang tot deze code; toen sloot het een licentie-overeenkomst met Microsoft. "Dat was echter in een tijd toen NT nog een opkomend platform was en het nauwelijks marktaandeel had", aldus Bristol-oprichter en vice-president Jean Blackwell.
Zij zegt dat haar firma een paar jaar lang een goede ontwikkel- en zakelijke relatie met de softwaregigant genoot. Bristol probeerde het afgelopen jaar de overeenkomst met Microsoft te vernieuwen, maar die zou daar weinig voor voelen. Blackwell beweert dat de firma van Bill Gates alleen een onredelijk en onderdrukkend licentiecontract wil bieden. Dat contract deelt de broncode in stukken op, waarvan Bristol dan maar enkele brokjes te zien krijgt. Daarnaast is de prijs voor een nieuwe overeenkomst vier keer zo hoog en wil Microsoft bepalen welke klanten Bristol mag hebben, aldus Blackwell.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.